HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäster får rätt till kraftiga hyressänkningar i historisk dom

Uppsala De hyresgäster som har tagit strid mot höga hyror i kvarteret Åpromenaden i Uppsala får rätt till hyressänkningar på tusentals kronor. Det står klart när hovrätten nu har avslagit Uppsalahems överklagande. Fallet kan få betydelse för hyresgäster i hela landet.
Foto: Petra Marandi Roos
61 hyresgäster i kvarteret Åpromenaden i Uppsala fick rätt till sänkt hyra genom ett beslut i hovrätten.

– Det är stort och banbrytande att vi har lyckats få till en sänkning. Jag känner inte till något tidigare fall där man har lyckats sänka hyran på det här sättet, och det handlar om ganska ordentliga pengar, så det här är lite historiskt, säger Magnus Näll, förhandlare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle och en av dem som har varit med och drivit rättsprocessen.

Det handlar om 61 hyresgäster i det nybyggda kvarteret Åpromenaden i Industristaden som har tagit hjälp av Hyresgästföreningen för att kräva sänkt hyra. Hyresgästföreningen har drivit fallet som juridiska ombud för hyresgästerna genom fullmakt från var och en av dem.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

I juni kom beslutet från hyresnämnden som gav dem rätt till kraftiga hyressänkningar. Normalstora treor med en hyra på cirka 12 700 kronor fick en sänkning med 1 400–1 500 kronor i månaden. För femrumslägenheter med en månadshyra på 19 200 kronor sänktes den till 15 700 kronor. Ettorna fick en minskning från cirka 7 200 till 6 400 kronor. Med sänkningarna landade hyrorna någonstans mellan den hyresnivå hyresgästerna hade yrkat på i hyresnämnden och den hyra Uppsalahem hade satt.

Uppsalahem överklagade hyresnämndens beslut, men hovrätten går nu alltså på hyresnämndens linje och ger hyresgästerna rätt till hyressänkning. Hovrättens beslut går inte att överklaga.

Annons

Beslutet innebär att de flesta av de 61 hyresgästerna kommer att få tillbaka den delen av hyran som de har betalat för mycket sedan 1 december 2018. Detta eftersom de vände sig till hyresnämnden för att begära sänkt hyra 31 augusti 2018 och hyran kan ändras först tre månader efter det datumet. En del hyresgäster anslöt sig senare och de får då sin hyressänkning retroaktivt från ett senare datum. Det måste ha gått minst ett halvår efter att man har flyttat in innan man kan begära att få sin hyra ändrad.

Läs ocksåRöker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästenFörbjudet att röka

Det finns totalt 276 lägenheter i kvarteret Åpromenaden och beslutet kommer att påverka även de hyresgäster som inte har deltagit i rättsprocessen.

– I dag har jag påkallat förhandling med Uppsalahem, för att begära att de sänker hyrorna för alla hyresgäster i de berörda husen till den nivå hovrätten har beslutat, säger Magnus Näll.

Bakgrunden till tvisten om hyrorna är att Uppsalahem i förhandlingar med Hyresgästföreningen ville sätta presumtionshyror, som räknas ut utifrån produktionskostnaden och inte lägenheternas bruksvärde. Hyresgästföreningen ansåg att hyresnivån bolaget begärde var alltför hög och förhandlingarna avbröts utan någon överenskommelse. Uppsalahem satte därför egna, oförhandlade hyror.

Annons
Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

Domen i hovrätten kan nu komma att påverka andra hyresgäster som bor i nyproduktion med oförhandlade hyror.

– Vi har i dag träffat en hyresvärd med oförhandlade hyror och den här domen blir vägledande i diskussionerna med dem. Det finns ganska många projekt i Uppsala där det är egensatta hyror, så vi ska nu ta kontakt med flera fastighetsägare och föra en diskussion om vad det innebär för dem. Vi tror också att risken för egensatta hyror i nyproduktion kommer att minska efter hovrättens beslut, för nu vet fastighetsägarna att det finns en reell risk att hyrorna prövas och faktiskt kan sänkas, säger Magnus Näll.

Läs också Misstag när hyresgästerna fick betala elen – Gunnar tog kampen: "Besviken" Grannar slog larm om brandlukt – nu vill hyresvärden vräka hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.