Annons

”Bara bra att nivånhöjs på hyreboendet”

Eskilstuna Se positivt på att det finns någon som tar ansvar för standarden på morgondagens hyresboende. Så svarar Fastighetsägarnas Andreas Sjöberg på kritiken mot konceptrenoveringar.

Som Hem & Hyra berättade i den här artikeln har Hyresgästföreningens region Mitt slagit larm om effekterna av den renoverings- och ombyggnadsvåg som sveper genom Sverige. En våg som trissar upp hyrorna till en nivå som utestänger många människor från hyresmarknaden.

Frågan är högaktuell i Eskilstuna där tre större privata fastighetsbolag har som en del av sin strategi att maximera standarden i för tillfället tomma lägenheter för att sedan höja hyrorna med uppåt 45-50 procent.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

De så kallade konceptrenoveringarna utmålas av Hyresgästföreningen som ett växande samhällsproblem med en allt större andel hyresbostäder som bara blir tillgängliga för personer med höga inkomster.

Andreas Sjöberg, affärschef på branschorganisationen Fastighetsägarna Mittnord, tycker det är bra att debatten förs och att Hyresgästföreningen nu försöker få politiker på kommun- och riksnivå att engagera sig.

Men han menar att det i grunden handlar om att nivån på hyresrätten måste höjas, så att den kan fortsätta konkurrera med andra boendeformer på bostadsmarknaden.

Läs ocksåPer krävs på skyhög hyreshöjning och 90 000 i retroaktiv hyra: "Har inte råd"

– Om hyresrätten inte hänger med, utan blir frånåkt av andra upplåtelseformer, då får vi ett stigmatiserat boende. Och det är väl ingen intresserad av.

Annons

Andreas Sjöberg anser utifrån det resonemanget att de som bor i Eskilstuna ska vara glada att nu finns några nationella företag som är beredda att göra stora investeringar i eftersatta hyresområden från 70-talet och 80-talet.

– Det blir andra hyresnivåer men också en helt annan standard. Det vore ett större problem om det inte fanns någon som var beredd att höja nivån på en så viktig boendeform som hyresrätten. 

Läs ocksåHyreschock kan driva bort äldre – Leena, 77, väntas få 3 500 kronor i höjningLeena Saenz

För att klara balansgången mellan underhållsbehov och hyresgästernas betalningsförmåga finns det, påpekar Andreas Sjöberg, verktyg som fastighetsägarna använder i form av olika renoveringsnivåer, trappstegshöjningar och bytesrätt inom ett visst bestånd.

– Det finns också redan i dag en skyddslagstiftning mot oskäliga hyror. Det går att begära prövning hos hyresnämnden om det anses att hyran inte speglar bruksvärdet. Och som inflyttande hyresgäst i en nyrenoverad lägenhet finns alltid valet att säga nej.

Andreas Sjöberg tycker ändå det är bra att Hyresgästföreningens region Mitt nu lyfter renoveringsproblematiken politiskt.

Annons

– Det här är i allra högsta grad en samhällsfråga. Hyresboendet behöver en injektion på samma sätt som äganderätten redan fått.

I Hyresgästföreningens region Mitt ingår länen Södermanland, Örebro, Värmland och Dalarna.

Läs också Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Regeringen föreslår nya lagar – krafttag mot oseriösa värdar Protesterna hjälpte – Lintottens hyresgäster slipper dyrare kök

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.