Annons

Bara var tredje är hyresgäst

Göteborg ​ Knappt en tredjedel av ledamöterna i de tre stora kommunala bostadsbolagen bor själva i hyresrätt. Inget problem, säger bolagen själva. En majoritet borde bo i hyresrätt, menar Hyresgästföreningen. 

​Endast 6 av 21 styrelseledamöter i Göteborgsbolagen Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon bor i hyresrätt. Bara tre bor kommunalt. Majoriteten har i stället valt att bo i attraktiva villaområden. Det visar en kartläggning gjord av journaliststudenter vid Göteborgs Universitet.

Annons
Det finns inget krav på att ledamöterna i de kommunala bostadsbolagen själva ska bo i hyresrätt men Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen i Västra Sverige, tycker att fördelningen är ett problem.
– Man hade förväntat sig att flertalet av dem som sitter i styrelserna också hade bott i hyresrätter. Det hade varit rimligt för att få vardaglig kännedom om hur det är att vara hyresgäst, säger han.
Anna Johansson, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Göteborg  menar att bostadspolitisk erfarenhet spelar större roll än den egna boendeformen. Visst är det en fördel om styrelsen vet hur det är bo i hyresrätt men än viktigare är bostadspolitisk kompetens och erfarenhet
– Det handlar om att kunna ta ställning till var man ska bygga och vilka underhållsåtgärder som ska vidtas. Sådana frågor får man inte större insyn i för att man bor i hyresrätt, säger hon.
I styrelsen för Göteborgs största bostadsbolag Poseidon bor endast en styrelseledamot i hyresrätt. Två bor i bostadsrätt och fyra i villa.
En av dem som bor i villa är vice ordförande Anders Hållinder (FP).
– Eftersom jag räknar med att bli kvar i stan en längre period har jag valt villaalternativet, säger han.
Anders Hållinder ser inget problem i att få bor i hyresrätt.
– I bostadsbolagen hamnar oftast lite äldre personer och de har i regel bott i hyresrätt tidigare i livet. Den nuvarande boendeformen tycker jag inte spelar någon  roll i det här uppdraget.
Han tar inte så hårt på Hyresgästföreningens kritik:
– Vi är erfarna hyresgäster allihop. Att dra slutsatser utifrån nuläget tycker jag är fullständigt vansinnigt.
Text: Gustav Ahlgren, Johan Bohlin, Magnus Carlsson, Jacob Nyström
 

Annons
Fakta: Så sätts din hyra

FAKTA
SÅ BOR STYRELSERNA:
 
Poseidon: fyra i villa, två i bostadsrätt, en i hyresrätt
Familjebostäder: tre i villa, en i bostadsrätt, tre i hyresrätt
Bostadsbolaget: fyra i villa, en i bostadsrätt, två i hyresrätt
Så bor göteborgarna:
140 000 / 57 procent/ hyreslägenheter
60 000 / 25 procent/ bostadsrätter
45 000/18 procent/villor

Läs också Guide till hemförsäkringar Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.