Annons

Barnens osäkra framtidsplaner inte skäl nog för uthyrning 

Halmstad I väntan på att någon av hennes barn eventuellt skulle vilja bo i bostadsrätten vill kvinnan hyra ut lägenheten i andra hand. Hyresnämnden anser att kvinnan saknar giltiga skäl för en andrahandsuthyrning.
Foto: Pixabay
Barnens res- och jobbplaner anses vara allt för oklara. Trots generösa uthyrningsregler godkänner inte hyresnämnden andrahandsuthyrningen.

Kvinnan, som själv bor i en villa i Falkenberg, köpte bostadsrätten i Halmstad för fyra år sedan. Sedan dess har hennes dotter hyrt bostaden i andra hand. Men eftersom dottern nu ska sommarjobba i Falkenberg och därefter vikariera i Varberg vill kvinnan tillfälligt hyra ut lägenheten till en hyresgäst utanför familjen.

Eftersom bostadsrättsföreningen inte accepterar att det flyttar in en ny hyresgäst vände sig kvinnan till hyresnämnden. Nämnden menar att det är högst osäkert om dottern kommer att flytta tillbaka till lägenheten. Kvinnans son uppger att han eventuellt vill bo i lägenheten när han har kommit tillbaka från en långresa. Men även dessa planer anses vara oklara. Dessutom menar nämnden att det är pendlingsavstånd mellan Halmstad, Falkenberg och Varberg.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresnämnden avslår kvinnans ansökan om andrahandsuthyrning och uppger att kvinnans skäl inte är tillräckliga.

 

Annons
Fakta: Andrahandsuthyrning av bostadsrätt

En bostadsrätt får hyras ut i andra hand om bostadsrättsföreningen samtycker till det. Om föreningen inte tillåter uthyrning kan ägaren till lägenheten söka tillstånd i hyresnämnden.

Reglerna om andrahandsuthyrning av en bostadsrätt liknar reglerna för uthyrning av en hyresrätt men en skillnad är att bostadsrättshavare inte behöver ha ”beaktansvärda skäl” för att hyra ut sin bostad. I stället räcker det att han eller hon har ”skäl” att upplåta i andra hand. Reglerna i bostadsrättslagen är alltså generösare än motsvarande regler i hyreslagen.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.