HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnfamiljer saknar både värme och varmvatten

Uppvidinge Under nästan hela 2019 har det saknats tillförlitlig uppvärmning och tillgång till varmvatten. Nu har Hyresgästföreningen region Sydost tröttnat och kräver tvångsförvaltning av tre fastigheter i Uppvidinge kommun.
Foto: Miljö- och byggnadsnämnden, Uppvidinge kommun
Listan på brister är lång för de tre fastigheterna i Uppvidinge kommun. Men just nu är det mest akuta att se till så hyresgästerna får värme och varmvatten.

De tre fastigheterna består av totalt 30 lägenheter i ett samhälle i Uppvidinge kommun. Både Hyresgästföreningen och miljö- och byggnadsnämnden i Uppvidinge har jobbat för att få bättring av förvaltningen. Men fastighetsägaren är svår att nå.

Lägenheterna ägs av en bostadsrättsförening men det är ett företag som hyr ut. Styrelsen för företaget och föreningen består av samma två personer.

Läs också"Tvångsförvaltning är den sista utvägen att ta till"

Miljönämnden har bland annat krävt åtgärdsplaner och utredning av fuktskador från ägarna, utan framgång. Hyresgästföreningen har skickat rekommenderat brev med krav på att koppla på el och varmvatten, men det hämtades inte ut.

Nu har Hyresgästföreningen region Sydost vänt sig till hyresnämnden med krav på tvångsförvaltning. Sex av lägenheterna är bebodda av hyresgäster, ingen bostadsrättsinnehavare bor i husen så övriga lägenheter står tomma.

– Senaste uppdateringen jag fått är att det helt saknas el och varmvatten, något som saknats av och till under lång tid. Det är även stora brister i övrigt. Men framför allt är det kraftiga fuktskador och dålig ventilation, samtidigt är det många barn som bor där. Det är främst nyanlända och de kan inte språket och vet inte heller sina rättigheter. Som tur är, är vissa medlemmar i Hyresgästföreningen, säger säger Linn Hamrén, Hyresgästföreningens jurist.

Läs ocksåAllt fler ansökningar om tvångsförvaltningar

Hyresnämnden väntas ta ett interimistiskt beslut i november.

– Vi hoppas att det ska komma ett beslut så fort som möjligt, säger  Linn Hamrén.

I december planeras för sammanträde och besiktning av hyresnämnden. Kommunala bostadsbolaget Uppvidingehus har godtagit att ta sig an uppdraget som förvaltare. Hem & Hyra har inte lyckats nå ägarna.

Läs också"Det är tur man har vattenkokare"
Läs också Aneby siktar på att ta över misskött fastighet Bostads-vd:n om de skenande elpriserna: ”Ett extremläge”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.