Annons

Barnombudsmannen efter granskningen av slumhuset: ”Sverige måste kunna bättre”

Malmö 39 barn står skrivna i den misskötta slumkåken mitt i Malmö. Hyresvärden är stadens mest jagade men trots myndigheternas kamp för att stoppa honom står kommunen för hyror. Så här reagerar Barnombudsmannen på att barn växer upp i utsatthet.
Foto: Anders Paulsson/Magnus Sandberg

På Bergsgatan 16 i centrala Malmö bor de som inte är välkomna någon annanstans. De är fattiga, ofta skuldskatta, och har små chanser att hitta någon annan bostad. För Hem & Hyra berättar hyresgäster om misskötsel och knarkhandel i huset. ”Vi behandlas inte som människor”, säger en av hyresgästerna, som vi vara anonym av rädsla för hyresvärden.

Över hundra personer bor på adressen, av dem är 39 barn. Elisabeth Dahlin, Barnombudsman, kan inte uttala sig om det enskilda fallet men har läst Hem & Hyras granskning och hon betonar statens och i förlängningens kommunens ansvar för att barn får växa upp under trygga förhållanden. Det är dessutom något som staten förbundit sig till genom att skriva under FN:s barnkonvention. Sedan förra årsskiftet är den lag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Sverige måste kunna bättre. Barnens behov ska sättas i centrum, säger Elisabeth Dahlin.

Trapphuset på Bergsgatan är nedklottrat och smutigt.

Hyresvärden på Bergsgatan 16, Franc Dovic, har satt i system att hyra ut till fattiga och utsatta. Många får sina hyror betalda via skattemedel. En av hyresgästerna vi träffar menar att socialförvaltningen är helt frånvarande.

– Polisen är här varje dag men jag har aldrig sett socialen. De bara betalar. Jag ska vara glad att jag har tak över huvudet tycker de, säger hon.

Annons
Läs ocksåHyresgäster stoppade prövning av hyrorna i Malmöfastighet

På socialförvaltningen i Malmö stad känner de väl till huset men betalar hyran för den hyresgäst som har rätt till försörjningsstöd.

– Vår uppgift är att betala ut försörjningsstöd och när det gäller själva skicket på lägenheterna är det andra myndigheters ansvar. Det står trots allt var och en fritt att bosätta sig var man vill, säger Rikard Vroland, avdelningschef på Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad.

GRANSKNING. Här bor Malmös fattigaste i rena slummen: ”Vi behandlas inte som människor”

Läs ocksåTerez kräver sänkt hyra av omskriven Malmövärd

Ansvarig politiker, kommunalrådet Sedat Arif (S), skjuter över ansvaret för misären på fastighetsägaren.

– Det är fastighetsägaren som har ansvaret. I det här fallet har miljöförvaltningen inte kunnat komma i kontakt med värden, inte kunnat delge honom ens.

Annons
I början av mars i år slog flera myndigheter till mot adressen under polisens Operation Vårsol.

Men enligt Elisabeth Dahlin räcker det inte att kommunen enbart erbjuder tak över huvudet. Barn har rätt att växa upp i ”frid och trygghet” enligt barnkonventionen.

– Att barn växer upp i otrygghet får en enorm inverkan på dem och på deras framtid. Och bostaden är oerhört viktig.

Vem är ansvarig egentligen?
– Det är vårdnadshavaren. Men klarar inte vårdnadshavaren av att ta sitt ansvar har barnen rätt till hjälp och då är det kommunen som ska ta det. Det övergripande ansvaret att uppfylla barnets rättigheter har staten. När det gäller enskilda beslut ska man ta hänsyn till barnkonventionen. Tyvärr ser vi att det inte görs idag på olika platser, säger Elisabeth Dahlin, BO.

Läs också Nej till tvångsförvaltning av hyreshus på Möllevången Kräver tvångsförvaltning av fastighet i Malmö Falska kontrakt och fukt i hus på Möllevången

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.