Annons

Basket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

Borås Hässle torg i Borås ska förvandlas till en basketarena. Allt för att ge området positiv energi och visa en annan bild än den som spridits den senaste tiden. För en helg blir torget spelplats för basketspelare i alla åldrar.
Foto: Privat/Karin Gistedt
Genc Avdiu Utvecklingsledare på Bostäder i Borås menar att basketturneringen på Hässle torg är ett steg i att öka tryggheten i området.

I början av augusti skedde en skottlossning vid Hässle torg i Borås, där två personer skadades. Det har påverkat hela området. Inte minst näringsidkarna har märkt av rädslan och oron bland kunder och besökare. Nu vill bland annat bostadsbolaget Bostäder i Borås arbeta för att få fler i rörelse, inte minst för att öka tryggheten.
– All forskning visar att om det är många som rör sig i ett bostadsområde blir det automatiskt tryggare för alla, säger Genc Avdiu, utvecklingsledare på Bostäder i Borås.
Han säger att basketturneringen är en del i arbetet som ska bryta den onda spiralen som börjat snurra efter skottdådet, att färre vistas utomhus och att otryggheten därmed ökar.
– Det drabbar både näringsidkarna och de boende på Hässleholmen, säger han.

Hässle torg på Hässleholmen i Borås där det arrangeras en stor streetbasket-turnering den 10 september. Målet är att få fler vuxna att röra sig utomhus och öka tryggheten i området.

Så den 10 september blir det full aktivitet på Hässle torg. Med stöd från Borås stad arrangerar Bostäder i Borås turneringen i streetbasket. Men det blir även försäljning, hoppborgar, matservering och andra aktiviteter.
– Arrangemanget ska bli ett event som bygger på kärlek, demokrati och gemenskap, säger Genc Avdiu. Det är enda sättet att bryta den onda trend som finns i samhället idag. Med gemensamma krafter ska vi se till att detta blir en familjedag för alla och att känslan av trygghet kommer tillbaka.

Basket räcker inte

Han betonar att det inte räcker med en helg med streetbasket för att få alla att känna sig trygga i sitt bostadsområde.
– Absolut inte. Det krävs mycket, mycket mer, säger han. Och det är en hel del som planeras och är på gång. Bland annat ska det startas trygghetsvandringar, föreningslivet är på gång att starta fler aktiviteter och målet är att få fler vuxna som visas ute även på helger och kvällar. Det är det bästa sättet att öka tryggheten.

Annons
Genc Avdiu, utvecklingsledare på Bostäder i Borås

– Nu krävs det att alla krokar arm, från boende till kommun, socialtjänst, polis och näringsidkare, för att visa att det inte är okej med våld och hot som ger otrygghet och rädsla. Det krävs insatser på många plan, från små barn till alla vuxna. Men nu startar vi med streetbasket och sedan hoppas vi ett en positiv spiral tar vid, säger Genc Avdiu.

Trygghet är den stora vinsten

Han hoppas att evenemanget inte bara ska locka boende på Hässleholmen, utan från hela Borås och helst även från andra städer. Och det finns fina priser att vinna. Vinstpotten är 10 000 kronor, men Genc Avdiu menar att den stora vinsten är att fler ska kunna känna trygghet och stolthet för sin stadsdel och sitt torg.

Annons
Fakta: Hässleholmen

Hässleholmen är en stadsdel i östra delen av Borås. Runt 1960-1970 blev Hässleholmen ett bostadsområde. De första husen byggdes 1966-1967. Hässleholmens kyrka byggdes1974. Fjärdingskolan är en av två grundskolor på Hässleholmen. Det bor cirka 7 200 personer i stadsdelen. Det bor människor från 50 olika länder och det talas 80 språk. Hässleholmen klassades 2008 av regeringen  som ett utanförskapsområde och av polisen tillsammans med Hulta 2015, som ett riskområde  2017 och 2019 som blev det klassat som ett särskilt utsatt område.

Läs också Guide till hemförsäkringar Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig" Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Ex-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområden Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.