HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Båstad: Flyktingar blir utan bostäder

Båstad ​Responsen var svag när Båstads kommun efterlyste lediga lägenheter åt nyanlända flyktingar. Bara tre personer hörde av sig. Nu riskerar de flyktingar som fått löfte om att bo i kommunen att få bo kvar på Migrationsverkets förläggning.

Bristen på bostäder gör att Båstads kommun har svårt att leva upp till sitt löfte om att ta emot 20 flyktingar om året. Hittills har bara sju flyktingar kommit till kommunen, och lika illa var det förra året, då bara nio personer togs emot.

För några veckor sedan annonserade kommunens integrationssamordnare efter lediga lägenheter, men endast tre personer hörde av sig ─  två med varsin sommarstuga och en tredje med ett erbjudande om att köpa en bostadsrätt.
─ Mitt största hopp just nu står till en person som ville hyra ut en stuga på sin tomt, säger kommunens integrationssamordnare Patrik Sumner, som menar att det kommunala bostadsbolaget måste ställa upp med fler lägenheter.
─ Vi har fått totalt fem lägenheter från Båstadhem, förra året inräknat, och det räcker inte. Kommunen måste säga rakt ut att så och så många lägenheter ska lämnas till oss av Båstadhem, annars kommer vi inte att klara målen.
Annette Åkesson (m), kommunalråd i Båstad kommun känner till problemet och säger att bristen på lägenheter är ett problem generellt i kommunen.
─  På kort sikt vet jag inte om vi kommer att kunna lösa situationen. Båstadhem har 1200 personer i kö och bara 900 lägenheter. Vi jobbar för fler lägenheter och för diskussioner med två bolag som kan tänka sig att bygga och förvalta. Men det kan bli verklighet först 2009 om allt går i lås.
Patrik Sumner vill att kommunen avsätter ett visst antal av Båstadhems lägenheter till de nyanlända flyktingarna, kan du tänka dig det?
─ Jag är en av dem som velat skriva kontraktet med Migrationsverket, och vi kan absolut ta upp det alternativet till diskussion. Men går vi ut för hårt kan vi få problem, vid förra valet fick vi in vår första Sverigedemokrat i kommunfullmäktige och vi vill inte provocera fel sorters krafter med ett sådant beslut.

Fakta: Flyktingmottangade i Båstad


Båstads kommunfullmäktige har beslutat att ta emot 20 flyktingar om året under åren 2007-2009. Hittills har bara 16 personer, alltså hälften så många som planerat, tagits emot. Fem av lägenheterna har förmedlats via det kommunala bostadsbolaget Båstadhem. Flyktingarna är personer med uppehållstillstånd som inte själva lyckats ordna boende och som idag bor på Migrationsverkets förläggningar.

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem" Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.