Annons

Båstads kommun vill införa lånetvång för sitt bostadsbolag

Båstad Om Båstadhem vill låna pengar i framtiden kan de tvingas vända sig till kommunen. Det framgår i förslaget om Båstadhems nya ägardirektiv som avgörs av Båstads kommunfullmäktige ikväll. Om förslaget går igenom kommer Hyresgästföreningen att överklaga.
Sedan den första januari i år infördes en ny lag som bland annat innebär att kommunala bostadsbolag ska agera affärsmässigt. Men Hyresgästföreningens förhandlingschef, Stefan Bolin är kritisk till att lånetvång är ett exempel på affärsmässighet.
– Kommunen säger till Båstadhem att de inte får låna pengar av någon annan än av kommunen. Det strider mot allt affärsmässigt tänkande. Det är klart att Båstadhem ska kunna låna pengar av den bank som ger dem det mest fördelaktiga lånet.
– Om kommunbanken lånar ut till en viss ränta och låt säga att de övriga bankerna kan erbjuda en lägre ränta. Då kan det betyda att hyrorna måste höjas. 
I kommunledningens förslag finns även höjd borgensavgift från 0,1 procent till 0,2 procent. Om förslaget går igenom ikväll kommer Hyresgästföreningen att överklaga.
 
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.