Annons

Båstads kommun vill införa lånetvång för sitt bostadsbolag

Båstad Om Båstadhem vill låna pengar i framtiden kan de tvingas vända sig till kommunen. Det framgår i förslaget om Båstadhems nya ägardirektiv som avgörs av Båstads kommunfullmäktige ikväll. Om förslaget går igenom kommer Hyresgästföreningen att överklaga.
Sedan den första januari i år infördes en ny lag som bland annat innebär att kommunala bostadsbolag ska agera affärsmässigt. Men Hyresgästföreningens förhandlingschef, Stefan Bolin är kritisk till att lånetvång är ett exempel på affärsmässighet.
– Kommunen säger till Båstadhem att de inte får låna pengar av någon annan än av kommunen. Det strider mot allt affärsmässigt tänkande. Det är klart att Båstadhem ska kunna låna pengar av den bank som ger dem det mest fördelaktiga lånet.
– Om kommunbanken lånar ut till en viss ränta och låt säga att de övriga bankerna kan erbjuda en lägre ränta. Då kan det betyda att hyrorna måste höjas. 
I kommunledningens förslag finns även höjd borgensavgift från 0,1 procent till 0,2 procent. Om förslaget går igenom ikväll kommer Hyresgästföreningen att överklaga.
 
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är” Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.