HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Beslut att sälja 1 000 lägenheter skjuts upp

Trelleborg Förslaget att sälja upp till hälften av Trelleborgshems 2 000 lägenheter vållade en intensiv debatt i kommunfullmäktige. Det slutade med att beslutet sköts upp. I alla fall tillfälligt.
Foto: Privat/Anders Paulsson/Trelleborgs kommun
Niels Nielsen, förtroendevald i Hyresgästföreningen, och Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg.

I början av oktober tog kommunstyrelsen i Trelleborg det ovanliga beslutet att sälja mellan 600 och 1 000 av Trelleborgshems lägenheter. Förslaget var Moderaternas och det vann med stöd av Sverigedemokraterna. Inför det slutliga beslutet i kommunfullmäktige skickade Hyresgästföreningen ut ett öppet brev till alla ledamöter med rubriken ”Sälj inte våra hem” där man bland annat ifrågasatte avsaknaden av en konsekvensanalys.

SÅ HÄR TYCKER HYRESGÄSTERNA. Vi har träffat dem det gäller.

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

Utanför kommunfullmäktige protesterade hyresgäster. Men Niels Nielsen, som representerade Hyresgästföreningen i Trelleborg/Svedala/Vellinge, var besviken.

– Många politiker gick rakt förbi utan att prata. De hade redan bestämt sig, säger Niels Nielsen.

Läs ocksåOckupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över

Debatten i fullmäktige blev desto mer intensiv och slutade med att ärendet återremitterades för att få ett bättre beslutsunderlag.

– Politikerna saknar argument till varför man ska sälja så mycket. Man måste kunna motivera det. Jag ser det som en ideologisk fråga som inte har med ekonomi att göra. Nu är många hyresgäster oroliga, säger Niels Nielsen, tillika hyresgäst hos Trelleborgshem.

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsen ordförande är oförstående till kritiken.

Läs ocksåÖver 650 hyresgäster protesterar mot försäljning i Gottsunda

– Syftet med försäljningen är att stärka allmännyttan och bolagets finansiella ställning för att de ska kunna vara med och bygga Trelleborg, säger Mikael Rubin.

– Vår avsikt är att Trelleborgshem ska bygga i både hög- och lågkonjunktur. De ska vara en spjutspets på byggande i kommunen och ha musklerna att kunna bygga. Tanken är att lägenheterna ska säljas till långsiktiga och seriösa ägare. Kanske någon svensk pensionsförvaltare, säger Mikael Rubin.

Fakta: Trelleborgshem
  • Bostadsbolaget ägs sedan i vintras av det kommunägda koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som även omfattar andra bolag som Trelleborgs Energiförsäljning och Trelleborgs Fjärrvärme AB.
  • Koncernbolaget bildades 2018 och samma typ av upplägg finns exempelvis runt MKB i Malmö.
  • Att låta Trelleborgshem gå in i koncernbolaget möttes av kritik från Hyresgästföreningen i Trelleborg som befarade att det skulle få en negativ effekt för hyresgästerna. Upplägget motiverades av kommunen som ekonomiskt fördelaktigt rent skattetekniskt.
  • Trelleborgshem bildades 1950 och har 2 000 lägenheter, vilket motsvarar 30 procent av de totala antalet hyreslägenheter i kommunen. Trelleborgshem är därmed kommunens största hyresvärd.
Läs också (V) tar strid mot försäljning av Alingsåshems lägenheter Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.