HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Första steget taget mot försäljning i Trelleborg

Trelleborg Minst 600 och upp till 1 000 av Trelleborgshems lägenheter ska säljas under nästa år. Moderaternas förslag vann omröstningen i kommunstyrelsen, med Sverigedemokraternas stöd.
Foto: Trelleborgs kommun/Kristina Wahlgren
Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg har meddelat att avtalet mellan kommunen och Trelleborgshem om förtur för nyanlända sägs upp.

Mellan 30 och 50 procent av Trelleborgshems lägenheter ska säljas under nästa år. Beslutet togs på kommunstyrelsens senaste sammanträde och Moderaternas förslag vann omröstningen, med stöd från Sverigedemokraterna.

Förslaget innebär att upp till 1 000 av Trelleborgshems totalt 2 000 lägenheter säljs under nästa år, vilket Hem & Hyra tidigare har rapporterat om. Kristdemokraterna menade att 30 procent inte räcker utan ville slå fast en försäljning på 50 procent medan Liberalerna ville att försäljningen skulle ske under hela mandatperioden, inte bara under 2020.

Läs ocksåDelade meningar om förslag att sälja halva allmännyttan

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var de enda partierna i kommunstyrelsen som var mot förslaget att sälja lägenheter.

– Trelleborgshem är ett välskött och starkt bolag och det finns inga skäl att sälja några lägenheter. Gårdagens beslut är ett ett tråkigt besked för trelleborgarna, säger Lennart Höckert (S), oppositionsråd i Trelleborg.

Hem & Hyra har inte lyckats nå kommunstyrelsens ordförande Mikael Rubin (M), men han har tidigare kommenterat förslaget om försäljning så här:

Läs ocksåKommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen BirgitGanimete betalar 25 procent mer i hyra än grannen Birgit.

– Kommunen står inför väldigt mycket nybyggnation och vi vill att Trelleborgshem är en del av det. Ska vi kunna bygga i både hög- och lågkonjunktur måste vi stärka den finansiella ställningen. Dessutom är det ett jättebra sätt att locka hit nya större aktörer när vi ska bebygga hela Kuststaden. Stora aktörer vill, och det är mer än en handfull, gärna ha ett bestånd redan när de börjar bygga för att lära känna Trelleborg, säger Mikael Rubin.

Lars-Olof Carlsson, ordförande i Hyresgästföreningen som täcker in Svedala, Vellinge och Trelleborg, är orolig.
– Det blir naturligtvis som det brukar bli, att hyran stiger och samtidigt lite mer renoveringar som man kan ta betalt för. Det är ju tyvärr det man är ute efter, har han sagt till Hem & Hyra i tidigare artiklar.

Han menar att många hyresgäster känner en extra trygghet att bo hos ett kommunalt bolag.
– Det beror på vem som köper men det blir en väldig oro. Det finns en del fastighetsägare som är riktigt bra i Trelleborg men det finns även en del som inte är så bra. Man vet aldrig vem som blir ägare. Det här låter illa i mina öron. Frågan är vad som kommer att hända. Blir det hyreslägenheter i fortsättningen eller kommer de att ombildas.

Läs ocksåNy ägare till 800 allmännyttiga lägenheter i Trelleborg

Beslutet från kommunstyrelsen ska nu vidare till kommunfullmäktige för omröstning där.

Fakta: Trelleborgshem

  • Bostadsbolaget ägs sedan i vintras av det kommunägda koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som även omfattar andra bolag som Trelleborgs Energiförsäljning och Trelleborgs Fjärrvärme AB.
  • Koncernbolaget bildades 2018 och samma typ av upplägg finns exempelvis runt MKB i Malmö. Att låta Trelleborgshem gå in i koncernbolaget möttes av kritik från Hyresgästföreningen i Trelleborg som befarade att det skulle få en negativ effekt för hyresgästerna. Upplägget motiverades av kommunen som ekonomiskt fördelaktigt rent skattetekniskt.
  • Trelleborgshem bildades 1950 och har 2 000 lägenheter, vilket motsvarar 30 procent av de totala antalet hyreslägenheter i kommunen. Trelleborgshem är därmed kommunens största hyresvärd.
Läs också Till salu: 800 av allmännyttans lägenheter Beslut: Upp till 1 000 av Trelleborghems lägenheter säljs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.