Annons

Betalsystem i tvättstugan får spridning i Mark

Mark Nu blir det fler som får betala för att tvätta. Marks Bostads AB utökar sitt projekt med miljötvättstugor där antalet tvättar per hyresgäst är begränsat.

Först ut var de boende i Skene. Det var där Marks Bostads AB valde att först testa systemet med begränsat antal tvättar för hyresgästerna. Efter införandet har nu totalt 300 lägenheter anslutits till systemet. Innan året är slut ska troligtvis 68 lägenheter i Fritsla också få miljötvättstugor och under nästa år ansluts 70 till, i Kinna, i samband med att man renoverar och rustar upp ett kvarter.

Innebär det här att ni ska införa det här i hela ert bestånd?

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Ja, det kommer nog ta några år och vi kommer kanske inte göra det i hus med bara fyra lägenheter. Men vi tänker fortsätta med det. Effekterna är så goda och i stort är hyresgästerna också väldigt nöjda, säger Magnus Hjelmgren, vd på Marks Bostads AB.

Principen med miljötvättstugor är att varje lägenhet blir tilldelad ett visst antal tvättar per månad. Ju större lägenhet desto fler tvättar. Vill man tvätta mer får man betala åtta kronor per maskin, utnyttjar man inte alla tvättar får man åtta kronors rabatt på hyran för varje outnyttjad maskin. Trots de till synes små summorna gick antalet tvättar ner med 30 procent enligt en första utvärdering. Sedan dess har man från bolagets sida jobbat med att utöka projektet.

Annons

– Det tog lite tid för oss att komma fram till en deal med Hyresgästföreningen. Men som det ser ut nu så är kravet att minst 50 procent av hyresgästerna ska skriva på att de vill införa det här.

Läs ocksåDärför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter”Lägenhetsbyte, stopp för byte, Hyssna

Tanken är att spara på miljön. Men Magnus Hjelmgren sticker inte under stol med att det även är för att spara pengar.

– Om vi minskar vår energiförbrukning så påverkar det direkt vårt hyreskrav och på så sätt även ekonomin för våra hyresgäster.

Men finns det inte en risk att folk istället väljer att skaffa egna tvättmaskiner och kör dem halvfulla?

Annons
Läs ocksåEfter hot och våld - nu vill Marks bostad kameraövervaka kontoret

– Jo, visst finns den risken. Men eftersom vi gör individuella mätningar av både el- och vattenförbrukning i många av våra lägenheter tror jag att de flesta kommer att vara sparsamma även där.

Principen med betaltvättstugor finns hos andra värdar i Sverige men Mark är först ut i Göteborgsregionen. 

Läs också Marks kommunala bolag söker medling för årets hyror Hyran upp med en halv procent i Mark Hyresbostäder rustar upp 120 tvättstugor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.