Annons

Marks kommunala bolag söker medling för årets hyror

Mark Buden ligger allt för långt ifrån varandra. Därför väljer Marks kommunala bostadsbolag att söka medling i hyresförhandlingarna.

Marks Bostads AB har yrkat på en höjning av hyrorna för 2017 på 3,18 procent. Hyresgästföreningen har erbjudit 0,3 procent.

– Behovet av renoveringar är större än tidigare och våra bud ligger allt för långt från varandra, därför tyckte jag att det var läge att söka hjälp centralt, säger Magnus Hjelmgren, vd för bolaget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens förhandlare, Ann-Christin Josefsson, menar att bolaget är ett av Sjuhärads mest välmående bolag och att företaget mer än väl uppfyller kommunens avkastningskrav, vilket gör yrkandet omotiverat högt.

– Till detta ska läggas de gynnsamma förutsättningarna som i allmänhet råder för fastighetsbolag just nu, med låg inflation och historiskt låg ränta, säger Ann-Christin Josefsson.

Magnus Hjelmgren håller med om att Marks Bostads AB är ett välmående bostadsbolag, men menar att nu krävs det ändå en hyreshöjning på drygt 3 procent för att kunna göra de renoveringar som krävs framöver.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Vi kan inte bara jämföra med hur mycket andra bolag höjer, utan man måste se till behoven i vårt bestånd, säger han. Vi har snålat, och till och med sänkt, våra driftskostnader. Men det krävs en ökad hyreshöjning nu.

Magnus Hjelmgren hoppas på en snabb lösning av ärendet.

– Vi önskar naturligtvis att få det klart så fort som möjligt och vad jag vet är det få bolag som sökt medling. Jag väntar på ett medlingsbud inom kort, som vi kan börja jobba med, säger han.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Enligt Hyresgästföreningen betyder bolagets agerande att parternas centrala representanter lämnar en rekommendation som de lokala parterna kan välja att följa eller förhandla vidare utifrån.

Annons

En genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter, som idag har en hyra på 4 787 kronor i månaden, skulle med bolagets krav få en höjning på 151 kronor per månad.

 

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.