HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Marks kommunala bolag söker medling för årets hyror

Mark Buden ligger allt för långt ifrån varandra. Därför väljer Marks kommunala bostadsbolag att söka medling i hyresförhandlingarna.

Marks Bostads AB har yrkat på en höjning av hyrorna för 2017 på 3,18 procent. Hyresgästföreningen har erbjudit 0,3 procent.

– Behovet av renoveringar är större än tidigare och våra bud ligger allt för långt från varandra, därför tyckte jag att det var läge att söka hjälp centralt, säger Magnus Hjelmgren, vd för bolaget.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Hyresgästföreningens förhandlare, Ann-Christin Josefsson, menar att bolaget är ett av Sjuhärads mest välmående bolag och att företaget mer än väl uppfyller kommunens avkastningskrav, vilket gör yrkandet omotiverat högt.

– Till detta ska läggas de gynnsamma förutsättningarna som i allmänhet råder för fastighetsbolag just nu, med låg inflation och historiskt låg ränta, säger Ann-Christin Josefsson.

Magnus Hjelmgren håller med om att Marks Bostads AB är ett välmående bostadsbolag, men menar att nu krävs det ändå en hyreshöjning på drygt 3 procent för att kunna göra de renoveringar som krävs framöver.

Annons
Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

– Vi kan inte bara jämföra med hur mycket andra bolag höjer, utan man måste se till behoven i vårt bestånd, säger han. Vi har snålat, och till och med sänkt, våra driftskostnader. Men det krävs en ökad hyreshöjning nu.

Magnus Hjelmgren hoppas på en snabb lösning av ärendet.

– Vi önskar naturligtvis att få det klart så fort som möjligt och vad jag vet är det få bolag som sökt medling. Jag väntar på ett medlingsbud inom kort, som vi kan börja jobba med, säger han.

Läs ocksåÅrets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling

Enligt Hyresgästföreningen betyder bolagets agerande att parternas centrala representanter lämnar en rekommendation som de lokala parterna kan välja att följa eller förhandla vidare utifrån.

Annons

En genomsnittlig tvårummare på 60 kvadratmeter, som idag har en hyra på 4 787 kronor i månaden, skulle med bolagets krav få en höjning på 151 kronor per månad.

 

Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.