Annons

Bidrag kan hindra dödsbränder

Nyheter De flesta som dör i bränder är äldre eller har något funktionshinder. Nu ska möjligheten att få bidrag till en mobil sprinkler utredas.

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att se över lagen om bostadsanpassningsbidrag. Bland annat ska möjligheten att få bidrag till mobil sprinkler undersökas.

Bakgrunden är att de flesta som dör i bränder i Sverige är äldre och har ett funktionshinder som gör att de inte kan släcka branden själva eller ta sig därifrån. Exempelvis kan en rullstolsburen, äldre rökare höra till riskgrupperna, liksom personer med demenssjukdomar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det vanliga brandskyddet i bostäder är anpassat till att man själv kan agera om det börjar brinna, men många personer som bor kvar hemma har  funktionsnedsättningar som gör att de inte själva kan utrymma bostaden, säger Malin Vestin, brandingenjör på MSB, Myndigheten för skydd och beredskap.

Annons

En mobil sprinkler reagerar tidigt på rök i bostaden och sprider ut en mycket finfördelad vattendimma, som släcker branden. Snabbheten är avgörande eftersom en lägenhetsbrand kan bli dödlig på bara någora få minuter.

Kommunerna kan själva installera sådana sprinklers hos personer där man ser en risk för brand, men hittills kan man inte använda möjligheten till bostadsanpassningsbidrag eftersom det bara ges till fasta installationer i lägenheter. Den mobila sprinklern är just mobil – den kan flyttas – men är betydligt billigare än fasta installationer.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

– Det är jättebra att lagen ses över nu. Det är viktigt att man kan individanpassa brandskyddet också, inte bara installera ramper eller höja toalettsitsar, säger Malin Vestin.

Annons

Boverket har fram till årsskiftet på sig att utreda lagen om bostadsanpassningsbidrag och föreslå förändringar ifall det behövs.

Fakta: De omkommer i lägenhetsbränder

För personer som omkommer i flerbostadshus är nästan hälften av dödsbränderna rökningsrelaterade.

Minst hälften har någon form av funktionsnedsättning (fysisk, mental eller åldersrelaterad).

Hälften av de omkomna var påverkade av alkohol.

Knappt hälften är över 65 år och drygt 20 procent är över 80 år.

Källa: MSB

Läs också Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.