Annons

Bistra tider för Sorselebo

Sorsele Allmännyttan Sorselebo har stora ekonomiska problem. 20 lägenheter måste rivas för att de står outhyrda, men det finns inga pengar till rivningen.
Sorsele, i Västerbottens inland, toppar listan som den kommun vars invånarantal minskar procentuellt mest i Sverige. Det ställer till stora bekymmer, inte minst för det kommunägda bostadsbolaget Sorselebo. Av det totala beståndet på 205 lägenheter står ett 30-tal tomma. Vilket leder till ett stort hyresbortfall.
 
– Vad ska vi göra, suckar bolagets vd Ove Eklund. Det enda vi kan göra är att riva fastigheter.
 
2005 fick Sorselebo sju miljoner kronor av Statens Bostadsnämnd. I kontraktet förband sig Sorselebo att göra sig av med fastigheter som stod tomma. Annars blir bolaget återbetalningsskyldigt.
 
Men i dag finns inga pengar till rivningen. Därför har Sorselebo nu vänt sig till kommunstyrelsen.
 
– Vi har ett lån som vi skulle vilja omvandla till fritt kapital. Det är en fråga som politikerna får ta nu, säger Eklund.
 
Hur känns det att tvingas betala så mycket pengar bara för att riva hus?
– Inte speciellt bra. Om vi kunde skulle vi ta pengarna och använda de till att skapa nya kommuninvånare i stället.
Sorselebo har gått med förlust 2006 och 2007 och även för 2008 är siffrorna röda trots att två hyreshöjningar gjorts.
 
Blir det aktuellt med fler hyreshöjningar?
– Ja, kanske vi måste påkalla förhandlingar om att höja hyrorna till halvårsskiftet, men det vet jag ännu inte. Samtidigt är det svårt, 61 procent av våra hyresgäster är över 50 år, vilket ekonomiskt utrymme har de?
 
Under våren kommer kommunstyrelsen att behandla Sorselebos begäran och en handlingsplan för bolaget ska tas fram.
– Vi har många funderingar, men något måste ske senast under våren, annars vet jag inte hur det ska sluta, säger Ove Eklund.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig" Krisande hyresvärd förlorar hus – hundra hushåll påverkas av ekonomisk krasch

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.