Annons

Bjuv: Kvinna krävs på miljonbelopp för bidragsfusk

Bjuv En kvinna i Bjuv måste betala tillbaka stora delar av sitt bostadsbidrag ─ totalt 218 000 kronor. Kvinnan har uppgett att hon är ensamstående, men enligt Försäkringskassans utredning har hon varit sambo i flera år.

I flera år har tvåbarnsmamman sökt bidrag av Försäkringskassan för att kunna betala sin hyra. Efter ett anonymt tips om att kvinnan var sammanboende och inte längre berättigad till samma bidrag, utredde Försäkringskassan hennes situation närmare.

Annons
─ Vi gör hembesök och ber försäkringstagaren att berätta hur det ligger till, säger Elisabeth Andersson, utredare vid Försäkringskassan. Har vi tillräckligt på fötterna drar vi in bidraget. Bedömer vi det som sannolikt att en person, som i det här fallet, har varit sambo under en längre tid skickar vi ett brev om återkrav.
Kvinnans bostadsbidrag stoppades i april förra året, och nu kräver försäkringskassan att hon betalar tillbaka de senaste fem årens bidrag. Totalt rör det sig om 218 000 kronor.
─ Det är mycket sällsynt att det handlar om så här stora belopp när det gäller bostadsbidrag, säger Elisabeth Andersson. Ofta är ju bidraget på runt 2000 kronor i månaden, och då hinner det inte komma upp i sådana här summor.

Annons
Fakta: Så stoppas bidragsfusket


Anmälningar från myndigheter, privatpersoner eller att en handläggare som upptäcker något konstigt kan leda till att Försäkringskassan startar en utredning om bostadsbidraget. Utredaren samlar in fakta, kontaktar t ex hyresvärden och posten för att se vem som får brev till adressen i fråga. Försäkringskassan ber också personen i fråga att förklara sig. Kan han eller hon inte det skickar Försäkringskassan ett brev om återkrav. I vissa fall görs också en polisanmälan. ─ Skriver man ”ensamstående” år efter år utan att tala om att man är sambo, då är det sannolikt att man är medveten om vad man gör. Men naturligtvis polisanmäler vi inte alla som gör fel – alla kan glömma och ibland fyller man i fel, säger Elisabeth Andersson.

Läs också Guide till hemförsäkringar Ett år efter sprängningen – nu får Johan rätt till skadestånd men vissa grannar blir utan: "Många mår fortfarande dåligt" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Därför hamnar problemområdets nota på hyran: ”Nu gäller det att se upp” Jan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i Landskrona Bjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.