HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Befintligt skick” friar inte värden från ansvar

Nyheter ​Vid inflyttningen för tre år sedan skrev hyresgästen under en försäkran att lägenheten i Kungälv togs över ''i befintligt skick'', och att värden inte var skyldig att renovera. Ändå har hyresnämnd och hovrätt ålagt hyresvärden att tapetsera om två rum, och att lägga in en ny golvmatta.
När familjen flyttade in i fyran i Kungälv skrev mannen under ett papper där han försäkrade att han var medveten om att lägenheten togs över i befintligt skick, och att värden inte var skyldig att renovera.
Huset var femton år gammalt, och lägenheten hade aldrig reparerats av hyresvärden. Däremot hade tidigare hyresgäster lagt in golvmattor och tapetserat på ett oproffsigt sätt.
Så småningom bad hyresgästen därför om nya tapeter i två rum, och nya golvmattor i kök och i ett av rummen.
 
Hyresvärden Stiftelsen Kungälvsbostäder – enligt egen uppgift på hemsidan ”Stan’s allmännyttigaste företag” – vägrade reparera.
Då gick hyresgästen (med stöd av Hyresgästföreningen) till Hyresnämnden i Göteborg och bad om ett åtgärdsföreläggande.
Hyresnämnden konstaterade att hyresvärden har laglig skyldighet att hålla lägenheten i gott skick, och att denna skyldighet inte kan avtalas bort.
 
Nämnden besökte lägenheten och noterar att tapetseringen inte var godtagbar. Enligt nämnden ska hyresgästen kunna flytta på en lös garderob utan att behöva se olika tapeter i samma rum.
Golvmattan i köket uppvisade brister som inte är godtagbara. Golvmattan i ett av sovrummen hade enligt hyresnämnden endast mindre brister som ansågs godtagbara.
Hyresnämnden beslutade därför om åtgärdsförelägganden beträffande tapeterna i två sovrum samt golvmattan i köket.
Kungälvsbostäder lät sig inte övertygas, utan överklagade till Svea hovrätt.
Hovrätten gjorde samma bedömning som hyresnämnden, dock med den skillnaden att Kungälvsbostäder fick ytterligare tre månader på sig att tapetsera och lägga köksgolv.
 

Läs också De skrek av smärta och ångest – blir vräkta Hyresvärd om mystiska fläckar: Finns inget som heter häxsot Tvingas flytta efter sång och dödshot Änka i slott fick värmen avstängd – ersätts med 150 000 kronor Hängde ut grannar som pedofil och mordbrännare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.