HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boende får jobb när deras hyresvärd gör upphandlingar

Järva Svenska Bostäder ska börja ställa krav på att entreprenörer anställer arbetslösa Järvabor. Hundratals som står långt från arbetsmarknaden kan få ett jobb på hemmaplan.

 – I upphandlingar av våra leverantörer har vi hittills bara satt bör-krav, men nu har vi även laglig möjlighet att ställa skall-krav, säger Helen Larsson, kommunikatör på Svenska Bostäder på Järva.

Men trots att man tidigare inte har kunnat tvinga entreprenörerna att anställa boende i området har många arbetslösa ändå fått jobb.

Läs ocksåHyresvärdar förlorar uppdrag för miljoner - neddragningar väntar

 – Vi har drivit ett projekt under åtta år där vi har haft som mål att skapa hundra jobb om året i Järva och det har vi lyckats med, säger Larsson.

– Det har varit människor som har stått ganska långt från arbetsmarknaden och det har gått bra.

Fler än 800 arbetslösa har fått jobb som bland annat städare och väktare – och hälften av jobben har sedan blivit fasta anställningar. Nu, när man kan ställa skall-krav vid offentliga upphandlingar, väntas boende i området få ännu större möjligheter till anställning.

Läs ocksåOro i Östra Ryd för sämre skötsel

Tillsättningen av tjänsterna har skett i samarbete med Jobbtorget i Kista och projektet, som inte har inneburit någon merkostnad för Svenska Bostäder, har inte bara gett arbetslösa hopp.

– Det har varit ett vinnande koncept att våra bovärdar är från området och talar många språk. Det har varit jättebra, säger Larsson.

– Jag hoppas att det här sprider sig till andra verksamheter och att kommunala och statliga bolag ska göra på samma sätt.

Läs ocksåBostadsbolag driver hamnen i Hästholmen
Läs också Hyresgäster får vänta på hiss efter upphandlingsmiss Här knackar värden på hos nyinflyttade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.