Annons

Boende kan tvingas hämta sin post

Stockholm När bostadsrättsinnehavare och hyresgäster i ett flertal bostadshus i Stockholms innerstad fick brev från Posten om att nu får ni hämta er post på kontorstid såg organisationen Fastighetsägarna i Stockholm rött.– Posten har ingen anledning att ge sig på och hota de boende. Det är fastighetsägarna de ska diskutera med, säger Tore Ljungkvist , vice vd Fastighetsägarna Stockholm.​

År 2005 inleddes reformen att senast år 2011 ska all postutdelning i alla flerfamiljshus i Sverige övergå till utdelning i fastighetsboxar. Undantag gäller äldre och funktionshindrade som även i fortsättningen ska få sin post levererad i brevlådan. Vid dags datum lär 400 000 fastighetsboxar ha installerats i Sverige. Forum för Fastighetsboxar, ett nätverk som grundats av Posten, har specificerat krav på utformningen av fastighetsboxarna som ska ersätta brevlådor.

Men innan år 2011 anser Posten att vissa brevinkast i landets bostadsbestånd måste bytas ut. Brevinkasten kan vara för små och svårhanterliga för brevbärare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Ett uppmärksammat fall från tidigare i år gäller flera bostadshus i Stockholm som inte uppfyllde Postens krav på brevinkast. Hyresgäster och bostadsrättsinnehavare fick brev från Posten med budskapet att om inte ”felen” på brevlådorna åtgärdades innan 1 september i år så kommer de boende själva få hämta sin post under kontorstid och på särskilda hämtningsställen. Detta har fått Fastighetsägarna i Stockholm att se rött.

– Egentligen finns det ingen anledning att ändra på brevinkasten nu när vi samtidigt har kravet på oss att installera postboxar innan år 2011. Det är två stora kostsamma investeringar som vi förväntas göra, säger Tore Ljungkvist .

Annons

–Ett problem ur arbetsmiljömässigt perspektiv för brevbärarna torde vara den stora mängden reklam som de måste leverera, inte vanliga brev, fortsätter han.

Läs ocksåPeter har varit utan post i en månad – värden vägrar flytta brevlådorPostnord delar inte ut posten. Peter bredvid sin brevlåda.

Fastighetsägarna i Stockholm har skrivit ett brev till Posten där de påpekar det orimliga att lägga ansvaret på de boende.
– Brevet skickades i början av juli men vi har ännu inte fått svar. Det är inte heller lätt att få tag på hantverkare som kan åtgärda brevinkasten under sommaren.

Fastighetsägarna säger sig vara beredda att rätta till Postens eventuella arbetsmiljöproblem, men kan inte acceptera att lösningen på problemet måste vara ett nytt postutdelningssystem i form av postboxar/fastighetsboxar.

Annons

Enligt Post-och Telestyrelsens (PTS) nya utredning finns det ingen lag som tvingar fastighetsägarna att sätta upp postboxar i trapphusen fram till år 2011 annat än i nybyggda hus. Bakgrunden till utredningsuppdraget är att PTS tidigare utfärdat råd som ger Posten rätt att låta bli att dela ut post där inga postboxar är installerade. PTS har klargjort att Postens åtgärd att vägra dela ut post enbart ska tillgripas som en sista utväg, exempelvis när man i nybyggda fastigheter valt att installera dörrar med postinlägg istället för fastighetsboxar.​

Läs ocksåVärdens bevis: fotograferad brevlåda
Läs också Krav på omedelbara åtgärder i Majorna Misstänkt mordbrand hos granne Ingen postlåda vid din dörr längre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.