Annons

Boende rasar mot Öbos Studentcity

Örebro Det skulle vara Örebrobostäders flaggskepp - ett centralt hus med hyresrätter för studenter. Men lika hög som flaggan är - lika djup är kritiken: "det är dyrt och inget fungerar".

Inför byggstarten i februari 2013 slog Öbo på stora trumman och berättade stolt om det nya bygget av 89 studentlägenheter i centrala Örebro. Lägenheterna beskrevs som ”coola” och de skulle vara studentanpassade med plats för cykel i loftgången och hiss för att lätt kunna ta cykeln med ner. 

Nu har studenterna bott där sedan  i december och kritiken är hård.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förutom att hyran upplevs som hög: 5000 kronor för cirka 26 kvadrat – exklusive el och vatten. Så är det ett hus med många fel.

Det är entredörrar inte fungerar, tvättstugor som krånglar, hissar som inte rör sig,  där väggar lossnar, som har problem med inomhustemperaturerna, med liten möjlighet till vädring, har vatten som inte blir kallt, med ytterdörrar som gnisslar, är sneda och inte går att stänga och cyklarna – nej de får inte alltid plats där det är tänkt.

Hem & Hyra har varit i kontakt med ett tiotal hyresgäster och historierna är samstämmiga. 

Läs ocksåAnnika Backlund svarar på kritiken mot AB-hem: "Jag vill vara en bra värd"Annika Backlund, halvkroppsproträtt, i blont hår och blåmönstrad kofta, mot en grå bakgrund med sol som faller in snett ovanför henne. AB-hem får kritik av hyresgäster på flera orter för brister i lägenheterna och i underhållet.

– Det känns skit men det är inte så mycket man kan göra. Men man behöver någonstans att bo. Allt krånglar. Ibland går inte dörren till återvinningen igen, i vintras gick inga dörrar att stänga på grund av snön, hissen går sönder hela tiden. Kallvattnet är inte kallt, får lägga det i kylen i 20 minuter för att det ska gå att dricka och vi kan inte vädra, säger en av hyresgästerna.

Majoriteten av dem som Hem & Hyra talar med, säger att de söker annat boende.

Annons

– Jag älskar lägenheten och läget och jag kan förstå att det kostar att bo så. Men det är så mycket problem i boendet att det tillslut blir det enda man tänker på. Nu ska jag försöka hitta ett nytt boende, för man går bara och är irriterad, säger en annan av studenterna som trött berättar om hur krångligt det är att få ner en cykel från de smala loftgångarna, vidare ner i trapphuset med krånglande hissar och dörrar som inte fungerar.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

Nu har studenterna gått samman och sänt en lista till bovärden på alla problem som de vill ha åtgärdade. De har även bett om en hyreskompensation för alla problem som varit. Men Öbo säger nej till hyresnedsättning.

– Önskar vi någon form av kompensation måste man hålla det individuellt. Jag tyckte de kunde vara godhjärtade nog efter alla problem – att ge oss en månad utan hyra. Men bovärden sa nej. Det var inget beslut som hon kunde ta utan hennes chef, säger Andreas Eriksson som är den hyresgäst som sänt in listan och haft kontakt med bovärden.

Studenterna är också kritiska till att Öbo under senvåren infört individuell mätning av vatten. Så till hyran på cirka 5000 kronor, kommer en vattenkostnad på drygt 70 kronor för vatten. Överskrider man gränsen på mer än 33 liter varmvatten om dagen för att diska och duscha, tillkommer 59 kronor för 1000 liter extra.

Den som sedan vill ha ett förråd får också betala 63 kronor extra i månaden. Och samtidigt som studenterna inte har tillgång till förråd, får de inte heller skruva upp hyllor i lägenheten. Den som vill ha hyllor hänvisas till ett speciellt hyllsystem där en hylla kostar 1000 kronor. 

Studentlånet och -bidraget ligger på cirka 9 950 kronor i månaden.

Annons

– Allt är så strypt. Det är ett fint hus men det är inte byggt för studenter och vår ekonomi. För att värna om Öbo och deras studenter – om de inte vill ha folk som flyttar hela tiden, borde de baka in vatten och el igen. Eller sänka hyran. För folk kommer att flytta, för ingen vill bo här. Hyran är hög och till det allt krångel. Jag skulle inte bry mig ett skit om krånglet om hyran var lägre, säger Andreas. 

En av studenterna som Hem & Hyra talat med berättar att han fått jobba extra för att ha råd att bo, och därmed missat en tenta.

– Folk tror felaktigt att vi som bor här är de som har rika föräldrar som betalar för oss. Men sanningen är att det här är den sista utvägen. Det här är huset för oss som inte har något val.


Hem & Hyra har försökt få kontakt med byggherren PEAB om den kritik som gäller dem. Men de har valt att inte besvara kritiken.

Läs också Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.