Annons

Bofonderna försvann trots löfte

Luleå Bofonderna skulle följa med till den nya ägaren. Men Lulebos löfte visade sig vara tomt. Fonderna är borta.
Foto: Göran Lindh
Klartext. I informationen till hyresgästerna under försäljningsprocessen står det klart och tydligt vad som skulle gälla. Ett av villkoren Lulebo skulle ställa var att även en ny ägare ska fortsätta med bofonder.

Heimstaden, tidigare Nordhalla, tog den 1 september över 1278 lägenheter från Lulebo. Därmed var den affären slutförd.
Men då fick hyresgästerna en chock. Bofonderna var försvunna.
– Vi fick besked från Lulebo att bofonderna skulle frysas under försäljningen. När affären var klar skulle fonderna öppnas igen. Det står så klart och tydligt i brev vi fått från Lulebo, säger Evert Sjödin, som bor i en av de berörda fastigheterna.
– Men nu när affären är klarfick vi veta att bofonderna inte finns längre. Vi är många som planerat renoveringar med bofondspengarna, men nu går ju inte det.
Lulebo menar dock att bofondsavtalet tagits över av Heimstaden:
– Bofondsavtalet följde med paketet som Heimstaden köpte, säger Anna- Stina Nordmark Nilsson, vd på Lulebo.

Enligt Heimstaden finns inga bofondsavtal, trots att ni vid minst två tillfällen skrivit till hyresgästerna, att bofonderna kommer att finnas kvar, oavsett vem som äger fastigheterna.
– Vi har paketerat in avtalet i affären. Avtalet gäller mellan Heimstaden och Hyresgästföreningen. Det är inte vårt längre.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Heimstadens VD känner inte igen att man skulle ha tagit över bofondsavtal.
– Vi använder inte bofonder och att vi skulle tagit över något sådant, känner jag inte igen, säger Patrik Hall, vd på Heimstaden. Det betyder ju inte att hyresgästerna blir utan underhåll. Det finns pengar till underhåll, men vi vill ha kontroll över det. Jag är övertygad om att alla kommer att bli nöjda. Vi ska börja med att besiktiga alla 1300 lägenheter, för att se behoven.

Hyresgästföreningen i Luleå konstaterar kort att det förs diskussioner med Heimstaden om hur underhållsarbetet ska läggas upp.
– Vi pratar med varandra. Inget är klart.

Annons
Fakta: Lulebos bofonder

* Bofonderna är underhållspengar som hyresvärden äger, men som hyresgästen kan använda, så kallat hyresgäststyrt underhåll.* Bofonden tillhör lägenheten och kan användas till bland annat nya tapeter, golv eller liknande.Källa: Lulebo

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.