Bokbussen kom till hållplats Charlottenborg
Det är en solig höstlördag i Charlottenborg. På parkeringen mellan centrumet och de närmaste bostadshusen står en stor vit buss med Motala kommuns logga på. En buss fylld av böcker.
– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi kan ta med oss biblioteket till de mångspråkiga områdena. Vi har märkt att många av de som bor här inte kommer till stadsbiblioteket, säger bibliotekschef Birgitta Hellman Magnusson.
Kommunen har fått 200 000 kronor i bidrag till projektet från regionbiblioteket. Syftet är dels att ge invandrarfamiljer bättre tillgång till böcker och informera om vilka andra tjänster biblioteket erbjuder. I projektet ingår också en satsning på att digitalisera bokbussen.
– Jag pratade nyss med en kvinna som blev jätteglad för att vi har barnböcker på arabiska. Hon hade ingen aning om det. Det visar att en sådan här satsning behövs, tycker Birgitta Hellman Magnusson.
En rad olika språk finns representerade på bokhyllorna. En del böcker lånas ut i paket med samma bok på svenska och exempelvis somaliska.
De stora bostadsområdena ingår även i bokbussens ordinarie rutt. Men då är det ett kortare stopp som gäller. I den här satsningen stannar bussen flera timmar åt gången, under sju lördagar under hösten.
Och det kan bli en fortsättning. Det avslöjar bildningsnämndens ordförande Nicklas Rudberg (S), som tillsammans med flera andra politiker i nämnden kommit till Charlottenborg den här dagen.
– Jag skulle absolut vilja permanenta det här, så att det blir som en biblioteksfilial i området. Vi har ju inga stadsdelsfilialer här i Motala, säger han.
Något löfte om att det verkligen blir så vågar han däremot inte ge på stående fot.
Han tror att även om avståndet inte är så långt till stadsbiblioteket geografiskt sett, så är det desto längre mentalt.
– Det är något vi måste ta ansvar för och göra någonting åt.
Men för Yosan Alem och Ayni Omar kan avståndet till bibliotek och böcker aldrig bli för långt.
– Jag gör oftast mina läxor där, för hemma är det inte tyst, säger Yosan Alem, som ändå önskar att bokbussen skulle komma till Charlottenborg oftare.
Men i dag har läxböckerna lagts åt sidan och hon och Ayni Omar testar det pyssel som erbjuds just den här veckan, att göra egna pins med olika motiv.
Det hålls också sagostund på somaliska och arabiska. Det är Faryad Mohamed och Salah Tukka som läser. De bor grannar i Charlottenborg och jobbar också på biblioteket.
– Det här är jättebra, för att läsa är jättebra, säger Salah Tukka.