Annons

”Bolagen behöver inte höja hyran”

Västra Götaland ​Inga hyreshöjningar 2010. Det är Hyresgästföreningens inställning inför höstens förhandlingar med allmännyttan i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. – Vi hoppas att bolagen är resonabla. De har också ett samhällsansvar, säger regionchef Arne Nilsson.

​Många bostadsbolag drar nytta av det rådande ekonomiska läget, med låga räntor och låg inflation. Samtidigt ökar kostnaderna för flertalet hyresgäster. Dessutom får arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer ingen glädje av skatteavdrag som regeringen driver igenom.

Det är några av anledningarna till att ledningen i Hyresgästföreningen i regionen nu sticker ut hakan inför förhandlingar om 2010 års hyra. Inga höjningar är deras budskap.
– Det finns inga marginaler för en höjning och bolagen behöver det inte heller, säger regionchef Arne Nilsson. 
– Arbetslösheten spås bli fortsatt hög, det är tufft för många hyresgäster, säger förhandlingschef Lars-Göran Andersson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hösten 2008 inledde Riksbanken en sänkning av reporäntan. I början på oktober låg den på 4,75 procent, i december var nivån 2 procent. I dag ligger den kvar på historiskt låga 0,25 procent.

Annons

I region BohusÄlvsborg-Skaraborg blev flera förhandlingar kring hyrorna för 2009 klara när räntorna fortfarande låg på en hög nivå. Inför årets förhandlingsomgång kommer regionen att granska bolagens räntekostnader extra mycket.
– Många har dragit nytta av ränteläget i år och kommer att göra det även 2010, säger Lars-Göran Andersson.

Ett flertal bolag i regionen har tvååriga avtal, däribland AB Bostäder i Borås, Eidar och Skövdebostäder. De bolagens höjningar för 2010 är alltså redan fastställda.
– Vissa bolag sitter i en guldposition. Vi kommer att lyfta frågan om omförhandling med bolag som har tvåårsavtal, säger Lars-Göran Andersson.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Fotnot: Reporänta är den ränta bankerna får betala när de lånar pengar via Riksbankens repotransaktioner.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.