Annons

Bombmakare kan förlora lägenhet – ställde ut tidsinställd sprängladdning med äggklocka

Malmö Polisen hittade en hemmabyggd bomb utanför huset i centrala Malmö. Spåren ledde snabbt till en av de boende i fastigheten. Nu försöker fastighetsägaren kasta ut mannen med hjälp av hyresnämnden.
Bomb med äggklocka
Foto: Polisen
Polisen bilder från bomblarmet.

Bomblarmet från adressen på Sorgenfri kom en förmiddag förra våren. Polisen tvingades spärra av hela bostadskvarteret för att på ett säkert sätt kunna ta hand om bomben

Den hemmabyggda sprängladdningen låg i en matavfallspåse för källsortering och stod placerad på gatan utanför en port. Den var byggd med äggklocka och kunde ställas in för att smälla vid en viss tidpunkt. Bomben bedömdes vara skarp men en av sladdarna hade lossnat.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Spåren ledde till en 46-årig man, sedan sex år tillbaka hyresgäst i huset där bomben hittades. I mannens vindsförråd hittades ytterligare en bomb, samt skjutvapen och ammunition. 46-åringen greps och har suttit frihetsberövad sedan dess.

Kopplades till restaurangbomb via DNA

I vintras dömdes han i tingsrätten till fängelse i två år och tre månader för vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Hyresgästens DNA knöts även till en liknande bomb som hade hittats tidigare under året utanför en pizzeria i norra Skåne.

Annons
Bomben vid restaurangen.
Bilder från bombfyndet vid restaurangen.

I tingsrätten erkände mannen att han tillverkat bomberna men menade att han fått det i uppdrag av ett kriminellt gäng och att det hade skett under hot. Han sade sig ha lärt sig hantverket genom att titta på Youtubeklipp men menade att laddningarna var byggda på ett sätt som gjorde att de inte skulle kunna explodera.

Hyresvärden vill kasta ut bombmakaren

Några månader efter tingsrättsdomen damp en uppsägning ner hos Kriminalvården, adresserad till 46-åringen. Ägaren till hyreshuset, en mindre privatvärd, sade då upp 46-åringens lägenhetskontrakt och vill att han och hans anhöriga flyttar. Stor vikt läggs vid bombtillverkningen, laddningen som hittades på gatan och att mannen har förvarat vapen i sitt hem. Värden sammanfattar att ”lägenheten har använts för farliga och brottsliga ändamål”.

Malmö tingsrätt lagbok

Annons

Det beskrivs vidare att bomben hittades i ett tättbebyggt område där det bor många människor och att bostaden i sig har använts som bombverkstad. Detta anser inte fastighetsägaren vara förenligt med vad som kan krävas av en hyresgäst. Men 46-åringen har bestridit flyttkravet och har inte för avsikt att lämna lägenheten. Mannen skriver i ett brev till fastighetsägaren från fängelset att uppsägningen saknar grund och att han vill att en ”oberoende part” prövar fallet. Nu kommer precis detta att ske då bostadstvisten går vidare till hyresnämnden för bedömning.

Läs ocksåStorsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitetEn polisklädd man, sedd lite underifrån, gestikulerar medan han talar. Bilden är tagen utomhus framför ett flerbostadshus. Uppe i ena hörnet syns en av polisens bevakningskameror.

Under de senaste åren har Hem & Hyra rapporterat om ett antal liknande fall som passerat genom nämnden i Malmö. Det handlar bland annat om hyresgäster som sagts upp efter att ha blivit påkomna med handgranater, sprängmedel eller skjutvapen i sina lägenheter. Beroende på omständigheterna i de olika fallen och hyresnämndens tolkningar har hyresgäster både tvingats flytta och kunnat bo kvar.

Fakta: Hyresrätter och brottslighet

Som lagen är skriven idag räcker det oftast inte med att en hyresgäst har begått brott för att en värd ska kunna kasta ut personen. Det krävs antingen att lägenheten har haft en central roll i brotten, exempelvis en lägenhetsbordell där hyresrätten i sig fungerat som ett brottsverktyg. Eller att brottsligheten har inneburit någon sorts störningar för grannarna. Det kan till exempel vara knarkköpare som stökar när de besöker en langare i en lägenhet. I båda fallen krävs en tydlig koppling till lägenheten, huset eller fastigheten.

 

Just nu utreds ändringar i hyreslagen som skulle kunna innebära att hyresgäster i framtiden lättare kan förlora sina bostäder om de begår brott. Enligt direktivet för utredningen skulle skärpningar kunna innebära att brott i hela bostadsområdet kan motivera uppsägning. Något som då skulle beröra alla i hushållet, även inneboende och hemmaboende barn, och brotten som nämns är vapenbrott, narkotikabrott och stenkastning på blåljuspersonal. Läs hela Hem & Hyras granskning här.

Läs också Katastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål" Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Jonas blev knivskuren i trapphuset – grannen bor kvar ett halvår senare: "Får panikångest" Yxman attackerade brevbäraren och grannen – får ändå bo kvar: ”Jävligt tur att han missade”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.