Annons

Borgerligt styre öppnar för S-ordförande i Nora

Nora Turbulensen inom Norabostäder fortsätter. Det politiska styret vill att nuvarande ordförande, Jan Rylander (NP), avgår. En överraskning för honom själv.

Vid förra kommunfullmäktige gjorde det lokala partiet Norapartiet några manövrar och gick emot den koalition där de själva ingick.

Det fick övriga partier i koalitionen att surna till och i dag gav de svar på tal. I ett pressmeddelande skriver de att de saknar förtroende för Norapartiet att inneha ordförandeposter i de kommunala bolagen.

– Vi förväntar oss att de kommer kliva åt sidan självmant. Det är det mest logiska eftersom det är vi som tillsammans tillsatt ordförandeposterna och inte längre har förtroende för dem, säger Helena Vilhelmsson (C) som är vice ordförande i kommunstyrelsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ni skriver i meddelandet att ni ”tittar brett” efter ny ordförande. Innebär det att ni öppnar för Socialdemokraterna?

Annons

– Vi vill ha den som är mest kompetent som ordförande. Vi har inbjudit S att nominera till posterna, säger hon.

När Hem & Hyra ringer upp den nuvarande ordföranden i Norabostäder, Jan Rylander (NP), och berättar att hans tidigare allierade vill att han ska hoppa av sin post, låter han förvånad.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

– Jaha, säger du det, det visste jag inte. Jag har inte fått veta något om det men jag tycker de går ut lite ensidigt med information. Men det är väl inget att säga om det.

De förväntar sig att du kommer kliva åt sidan självmant. Kommer du det?

– (Skratt) Ja, det kan de ju tycka att jag ska. Så lätt blir det nog inte. Det finns andra utvägar. Vi ska ha ett möte med Helena Vilhelmsson i morgon och då hoppas vi kunna föra ett samtal. Just nu har allt skett via medierna och det är bättre vi pratar med varandra än via media.

Läs ocksåHela styrelsen avstängd efter grova rasistiska och sexistiska kommentarer

Man har även öppnat upp för S att nominera till ny ordförande. Vad säger du om det?

Annons

– Jaha. Ja… Det råder nog lite krigstillstånd just nu. Men jag tror som sagt att det finns andra utvägar.

Mer än så vill Jan Rylander inte säga.

Blir det en ny ordförande i Norabostäder, innebär det den fjärde sedan valet 2010.

– Det har varit otroligt turbulent, men jag tror inte att det är helt ovanligt att man byter ordförande. Det som är viktigt är styrelsens kontinuitet i arbetet och det har saknats i styrelsen. Det har funnits en inkompetens…eller okunskap … hos de som suttit ordförande som har drabbat bolaget genom att saker inte har förankrats. NP har på senare tid inte utmärkt sig genom att förankra saker. Och jag tycker inte att ett parti som är vågmästare ska inneha ordförandeposter, säger Helena Vilhelmsson.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.