Annons

Bostadsaktivist sist ut på Sveriges officiella twitterkonto

Göteborg HALLÅ DÄR Mattias Axelsson, bostadspolitisk aktivist från Göteborg. Den här veckan är du sista twittrare på Svenska institutets konto @sweden.
Foto: Gustaf Görfelt
Mattias Axelsson (t v) började sin aktivistbana i Pennygångens framtid. Idag är han bland annat aktiv i Hyresgästföreningen och Alla ska kunna bo kvar. Han driver även Pennypodden tillsammans med Daniel Carlenfors. Här intervjuar de Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt 2017.

Varje vecka i sju år har olika svenskar varit ansvariga för Svenska institutets officiella twitterkonto. Den 30 september avslutas kontot och du blir sist ut. Hur känns det?

– Det är en stor ära och jag tycker det känns jättehäftigt. Kontot är ganska omskrivet internationellt och har väldigt många följare utomlands, framförallt i USA. Det känns lite skrämmande att ha 146 000 följare och att skriva på engelska, det är jag inte van vid. Men det är samtidigt lite trist att kontot ska läggas ner.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Vad har du skrivit om hittills?

– Framförallt om svenska högtider och traditioner. Men det går förstås inte att komma ifrån att det blir lite bostadspolitik också. Där försöker jag att inte vara så politisk utan mer berättande. Jag berättar vad jag upplevt och låter det personliga bli politiskt.

Annons

Att du skriver om svenska högtider är inte heller någon slump, eller hur?

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

– Det stämmer, det är mitt stora intresse vid sidan av familjen, jobbet och bostadspolitiken. Sedan ett antal år har jag en blogg där jag skriver om högtider och traditioner, och det passar ju också väldigt bra in på ett sådant här konto. Folk tycker det är roligt att läsa om Julbocken och Kanelbullens dag.

Ibland har det varit väldigt hårt klimat på @sweden-kontot. Hur har responsen varit hittills för din del?

– Överväldigande positivt faktiskt. Jag blev varnad innan att det brukar komma in mycket trollkonton ibland, men med undantag av någon syrlig kommentar precis i början har det inte varit något sådant. Folk är vänliga och intresserade, många tycker det är tråkigt att konto ska läggas ner.

Annons
Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.

Vad kan vi vänta oss framöver i veckan? Har du planerat någon avskedssmällare?

– Jag tror du är tredje eller fjärde journalisten som frågar hur jag ska avsluta. Jag har förstås lite olika idéer, men det är inget jag avslöjar ens för Hem & Hyra. Fast givetvis blir det lite mer bostadspolitik framöver.

Läs också Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen ”Elpriserna går antagligen ner – hyrorna kommer aldrig att sänkas” Misstänkte olovlig piercing – kvinnan får behålla lägenheten efter värdens missar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.