HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbehovet kommer att öka

Nyheter Det kommer att behövas fler bostäder framöver än man tidigare trott. Boverket har justerat upp prognosen för byggbehovet de närmaste fem åren med ytterligare 35 000 bostäder.

Som en indikator på hur många bostäder som behöver byggas för att matcha befolkningsutvecklingen gör Boverket regelbundet en byggbehovsprognos. Under måndagen släpptes en ny prognos för de kommande elva åren, det vill säga fram till 2025.

Jämfört med den förra rapporten, som släpptes för ett halvår sedan, räknar Boverket nu med ett ökat tryck motsvarande ytterligare 35 000 bostäder under fem år. Det innebär ett totalt behov av 461 000 nya bostäder fram till 2020.      

Läs ocksåMoa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"Moa Helleberg i Alingsås kan inte riktigt förstå att hon äntligen har en egen lägenhet.

Under perioden 2021 till 2025 räknar Boverket med att 244 000 bostäder måste tillkomma. Totalt under elvaårsperioden behöver Sverige därmed bygga 705 000 bostäder.

Anledningen till att Boverket reviderat sin prognos är nya siffror från SCB, där Sveriges förväntade befolkning skrivs upp.

Hur många lägenheter som i slutändan faktiskt blir byggda beror bland annat på hushållens ekonomi, kommunernas planeringsprocess samt byggkostnader. 

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt
Läs också Bostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet” Rekordstora otillåtna överföringar ur allmännyttan: Över 320 miljoner Flytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförtur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.