Annons

Bostadsbolag låter hyresgästen göra jobbet

Örebro Det är oftast hyresgästen som får visa lägenheten när den sagts upp och någon ny ska flytta in. Det visar Hem & Hyras undersökning. Något Hyresgästföreningen avråder.

Det råder stora skillnader mellan bostadsbolagen kring hur de gör när du sagt upp din lägenhet och någon ny ska flytta in. Men vanligast är det att du som hyresgäst får visa lägenheten.

I hyreslagen står det att du som hyresgäst är skyldig att låta din lägenhet visas för den som står på tur att flytta in. Det betyder att du måste samarbeta med hyresvärden för att visningen ska bli möjlig.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men två hyresvärdar, Västerstaden och Hammarö bostad, som svarat på Hem & Hyras enkät, tolkar lagen som att hyresgästen är skyldig att själv visa lägenheten.

Men sådana skyldigheter har alltså inte hyresgäster:
 – Hyresgäster har endast skyldighet att LÅTA den visas. De ska inte vara inblandade i själva visningen, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

De flesta som svarat på enkäten svarar att hyresgästen håller i visningen ”eftersom det är mest praktiskt”.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– Det är en smidigare procedur när hyresgästen visar själv – en part mindre som är inblandad. Annars ska det ordnas fullmakt från hyresgästen och måste göras på kontorstid. Det är ju en hantering i sig att visa lägenheterna, säger Mats Hedlund som är koordinator över kundflödet på Karlstadsbostads AB, KBAB.

Annons

Flera hyresvärdar svarar att det är lite olika, beroende på situation. Om hyresgästen absolut inte vill eller kan – så visar hyresvärden.

Andra, till exempel Öbo och Sunne bostads, vill absolut själva ta hand om visningen.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Bland annat för att de inte vill att en flyttande hyresgäst ska behöva ta ansvar för att få in en ny hyresgäst. Dessutom är det många hyresgäster som upplever det obehagligt att vara ensam och visa sin lägenhet för okända personer.

– Vi tycker att det är Öbo och inte hyresgästen som ska marknadsföra sin egen produkt. Vi kan ju svara på en annan typ av frågor som när det ska renoveras, vad som gäller i tvättstugan och om området. En avflyttande hyresgäst kanske inte har något större intresse av att marknadsföra lägenheten som man lämnar, säger Mona Halme som är hyreschef på Öbo.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg tycker att hyresgästen gärna kan få vara hemma när visingen är, men inte att de ska hålla i själva visningen:

Annons

– Det bästa och korrekta är att hyresvärden har ansvaret för visningen och den befintliga hyresgästen är hemma, men inte aktivt deltar i själva visningen. Varför ska hyresgästen göra värdens jobb? Man kan känna sig osäker på vad man ska göra, vad man ska säga, man kan känna sig otrygg med att främmande personer kommer som man ska ta om hand, säger hon.

Läs mer om Västerstaden som lämnar ut hyresgästers telefonnummer utan att fråga.

Bostadsbolag

Kommunalt/ Privat

Vem visar lägenheten?

Lämnar ut nummer

KBAB K Hyresgästen Ja, efter förfrågan
Öbo K Värden Nej
Kumlabostäder K Hyresgästen Ja, efter förfrågan
Sunne bostads K Vädren Nej
John Ekströms Bygg P Värden Nej
Kristinehamnsbostäder K Värden Nej
Lindesbergsbostäder K Hyresgästen Ja, efter förfrågan
Husherren P Värden Oftast inte. Men kan förekomma efter förfrågan
Norabostäder K Värden Nej
Arvika Fastighets K Hyresgästen Ja, efter förfrågan
Hagforshem K Ny kund tittar när lägenheten är tom Oftast inte. Men kan förekomma efter förfrågan
Laxåhem K Hyresgästen eller värden Ja, efter överenskommelse
Hallbo K Hyresgästen eller värden Ja, efter överenskommelse
Behrn fastigheter P Värden (oftast) Oftast inte. Men kan förekomma efter förfrågan
Asplunds fastigheter P Värden Väldigt sällan. Om de redan träffats lämnar vi utan att fråga
Stiftelsen Björkåsen K Hyresgästen eller värden Ja, efter förfrågan
Västerstaden P Hyresgästen Ja
Hammarö bostads K Hyresgästen Ja 
Lekebergsbostäder K Hyresgästen eller värden Ja, efter skriftligt medgivande
Munkforsbostäder K Hyresgästen eller värden Ja, efter förfrågan
Hällefors bostads K Hyresgästen eller värden Ja, efter förfrågan
Säfflebostäder K Hyresgästen eller värden Ja, efter förfrågan
Stiftelsen Karlstadhus K Hyresgästen Ja, efter förfrågan
Kilsbostäder K Hyresgästen Ja, efter förfrågan

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.