Annons

Bostadsbolag tar krafttag mot kriminalitet

Kristianstad Personrån, misshandel och skadegörelse. Problemen i bostadsområdet Gamlegården i Kristianstad har varit många. Nu gör polisen, socialförvaltningen och det kommunala bostadsbolaget ABK en gemensam satsning i området.
För två och ett halvt år sedan blev en man skjuten i bostadsområdet Gamlegården. Det var en privat uppgörelse. Sedan dess har området drabbats av personrån, misshandel och en ökad skadegörelse.

Enligt Roland Prommersberger, trygghetsansvarig vid ABK, är polisens beräkningar att det finns ett 60-tal kriminellt belastade personer i området.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är oroväckande. Man rånar äldre, medelålders och ungdomar. Ungdomar rånar dessutom varandra. Vi har inga gängbildningar än så länge men tendenserna finns där.

– Vi har sett en tråkig attityd hos ungdomar. Många har ingen respekt för andra människor. Därför är det viktigt att vi finns på plats och skapar goda relationer, säger Roland Prommersberger.

Annons

Nu har fyra trygghetsvärdar anställts som går runt i bostadsområdena på vardagskvällar. På fredagar och lördagar finns de även i området på nätterna. De besöker även högstadie- och gymnasieklasser för att skapa goda relationer med ungdomar.

Läs ocksåMamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”Bombbyggare

− Vi har märkt att trygghetsvärdarna har en lugnande effekt. Många ungdomar har problem men de har kanske ingen vuxen att prata med och då ser dem våra trygghetsvärdar som en chans att möta en vuxen, säger Roland Prommersberger.

Satsningen är ett samarbete mellan polisen, socialförvaltningen och bostadsbolaget. Trygghetsvärdarna är projektanställda av ABK men finansieringen delas mellan kommunen och bostadsbolaget.

Annons

Projektet pågår mellan mars och december i år. Därefter kommer ABK att göra en utvärdering. Om resultatet blir positivt är förhoppningen att trygghetsvärdarna ska bli ett permanent inslag i verksamheten.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Extopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolag Så tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.