Annons

Bostadsbolaget tvingas backa i sista minuten om fängelsedömd mamma: ”Jag är så lättad och glad”

Malmö Mamman smugglade ett parti med narkotika över Öresundsbron och åkte fast. Som en konsekvens av detta riskerade kvinnan och hennes barn att bli hemlösa. Nu kör hyresnämnden över bostadsbolaget MKB och räddar hyreskontraktet för familjen.
Foto: Kriminalvården/Anders Paulsson

Brottet som mamman utförde ansågs grovt. Hon greps efter att ha kommit med bil över Öresundsbron. De tio kilo cannabis som hon försökte smuggla över gränsen i en flyttkartong motiverade ett långt fängelsestraff när hon dömdes i tingsrätten.

”Jag såg ingen annan utväg. Jag var desperat efter pengar”, har hon berättat för polisen.

I efterdyningarna till den misslyckade knarksmugglingen förlorade hon sitt arbete inom Malmö stads utbildningssektor. När hon två år efter gripandet skulle börja sitta av sitt straff kom nästa hårda smäll. Hon bad bostadsbolaget om tillstånd att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Hon kunde inte använda den under tiden i fängelse och tanken var att hon skulle kunna flytta tillbaka med barnen så snabbt hon blev frigiven. Hon räknade med att behöva sitta ett drygt år av straffet.

Men MKB sade nej och motiverade främst detta med längden på fängelsetiden i domen och att de bakomliggande skälen inte räckte. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om fallet. Mamman menade att hon hade lyckats vända riktningen på sitt liv sedan brottet men att värdens beslut nu skapade en svår stress för familjen.

– Vad ska man göra? Jag har gjort många fel tidigare men ville göra rätt för mig den här gången. Många andra hade bara hyrt ut svart. Nu får jag kanske säga upp lägenheten. Det här förstahandskontraktet är det enda vi har. Jag har skulder och kommer inte att få ett nytt, sade mamman då till Hem & Hyra.

Socialtjänsten vädjade för barnen

Hon överklagade avslaget till hyresnämnden och socialtjänsten i Malmö skrev då ett yttrande till stöd för hennes vädjan. Detta främst motiverat med vilka effekter det skulle kunna få för kvinnans barn om hon blev av med sin bostad. Att barnen efter straffet skulle kunna flytta tillbaka till lägenheten, en ”känd och trygg miljö”, vore bra ansåg socialtjänsten.

Nu går hyresnämnden i Malmö på mammans linje och kör över MKB:s argumentation. Mamman får hyra ut i andra hand i ett år och kan därmed behålla hyreslägenheten.

– Jag fick beskedet på mejl och när jag såg det blev jag så glad och lättad. Jag hade en förhoppning och kände det lite på mig. Jag tyckte att jag hade allt jag behövde för att få tillstånd, säger hon.

Hyresnämndens beslut kommer i sista stund, två veckor innan mamman ska inställa sig vid ett fängelse.

– Detta var verkligen i sista minuten. Jag vet inte vad jag hade gjort om detta inte hade blivit godkänt.

Hon berättar att barnen ska bo hos anhöriga medan hon avtjänar sitt straff.

Vad betyder det för dig och dina barn att kunna komma tillbaka till er lägenhet efter det?

– Det här betyder framför allt jättemycket för barnen. Så fort jag kommer ut kan allt gå tillbaka till det vanliga. Allt hade blivit mer osäkert och stressigt annars. Nu kan jag redan när jag sitter i fängelse börja fundera på vad jag ska sedan plugga och jobba med. Jag kan starta upp mitt liv på ett helt annat sätt nu.

Bostadsbolaget kan inte överklaga beslutet

Enligt hyresnämndens beslut har mamman ett ”beaktansvärt skäl” att hyra ut lägenheten i andra hand medan hon avtjänar sitt straff. Eftersom hyran som andrahandshyresgästen ska betala under tiden inte är allt för hög och MKB inte anses ha någon befogad anledning att vägra så ger domstolen alltså grönt ljus.

Beslutet kan inte överklagas till högre instans, som är fallet med många andra hyresmål.

Den som vill hyra ut en lägenhet i andra hand måste få godkänt av husets ägare, alternativt av hyresnämnden. I lagtexten beskrivs att det krävs ”beaktansvärda skäl” för en godkänd andrahandsuthyrning. Detta betyder studier eller tillfälligt arbete på annan ort, särskilda familjeförhållanden, längre utlandsvistelse, sjukdom, ålder, eller jämförbara förhållanden.

Hyresnämndens beslut i Malmöfallet går tvärs emot den riktning som både nuvarande M-regering och tidigare socialdemokratisk har valt för den här typen av frågor. Mycket tyder på att det kan bli betydligt svårare i framtiden för hyresgäster som begår brott, och även för deras anhöriga.

Utredning kan hårdare hyreslagar

En utredning granskar just nu utökade möjligheter till uppsägningar av hyresgäster kopplat till brottslighet. Utredningen ska vara klar i höst och kan leda till lagändringar men redan nu har Hem & Hyra genom en stor granskning kunnat berätta vad detta skulle kunna leda till. Bara i Malmö skulle minst ett femtiotal hushåll per år riskera att ställas på gatan.

Gunnar Strömmer
Gunnar Strömmer, (M) justitieminister

Så sent som i början av mars gick Tidöpartierna, med justitieminister Gunnar Strömmer (M) i spetsen, in och skärpte tonen ytterligare i utredningen. Nu ska utredarna även titta på barn som begår brott och om detta ska kunna leda till att deras familjer förlorar sina hyreskontrakt.

Fakta: Hem & Hyras granskning

Det finns inga officiella sammanställningar som knyter ihop boendeform med brott i närområdet. Men Hem & Hyra har genom en unik granskning av brottsligheten i Malmö visat vad en lagskärpning skulle kunna leda till. På ett år skulle 56 hushåll i Malmö riskera att förlora sina lägenheter.

Läs hela granskningen här


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.