Annons

Bostadsbristen diskuterades i Malmö

Skåne På onsdagen offentliggjorde Hyresgästföreningen sin nya rapport om bostadsbristen i Skåne med en hearing med inbjudna politiker i Malmö.

Inbjudna till hearingen i Malmö var Magnus Jälminger (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Helsingborgs kommun, Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, liksom Barbro Engman, Hyresgästföreningens ordförande.

Alla var rörande överens om att bostadsbristen är ett akut problem.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är nästan som en thriller. Man undrar hur det kunnat gå så långt. Men jag är säker på att frågan kommer att uppmärksammas nu, för nu  hotar bostadsbristen tillväxten, sa Barbro Engman. 

I rapporten Bostadsbristens landskap har Hyresgästföreningen sammanställt uppgifter från bland annat SCB, Statistiska centralbyrån, och Boverket för att visa hur bostadsbristen ökat kraftigt i så gott som alla skånska kommuner.

Annons

Trots de mörka siffrorna var Magnus Jälminger optimistisk. Det går att råda bot på bostadsbristen med kreativa lösningar och politisk vilja.

Läs ocksåHär gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”Kiana Andersson och Anna Tomasson letar efter spår av råttor i bilen.

– Det är viktigt att ha en planberedskap. Förra gången när högkonjukturen kom var vi inte beredda. Nu har vi jobbat upp det så att vi har ett antal detaljplaner klara. Målet är att alltid ha 2 800 bostäder färdiga i detaljplan.

Även Ilmar Reepalu menade att en nyckel till kommunernas förmåga att påverka bostadsbyggandet är detaljplanerna.

– Vi skulle behöva en ändrad planlagstiftning som gör det möjligt för oss att skriva in upplåtelseform i detaljplanen, det skulle ge oss större möjlighet att påverka vad som byggs, sa han.

Annons
Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Samtidigt passade han på att rikta kritik mot det kommunala bostadsbolaget MKB.

– I år bygger MKB under 100 lägenheter när vi har som mål att bygga minst 500. Vi måste skriva in tydligare i ägardirektiven att MKB ska bygga mer. MKB ska vara ett verktyg för kommunen, sa han.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.