HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bostadsbristen slår hårt mot unga och nyanlända

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Bostäder är en bristvara i två tredjedelar av region BohusÄlvsborg-Skaraborgs 39 kommuner. Ungdomar och nyanlända har allra svårast att skaffa eget boende.

Uppgifterna är hämtade ur Boverkets så kallade bostadsmarknadsenkät. En årlig rapport, där landets 290 kommuner fått svara på frågor kring den egna bostadsituationen.

Enkäten visar att bristen på bostäder är stor. 63 procent, eller 183 stycken, av landets kommuner uppger att de har ett underskott på bostäder. Än värre ser det ut i Hyresgästföreningens region BohusÄlvsborg-Skaraborg, Bäsk. Här har 28 av de totalt 39 kommunerna svarat att de har bostadsbrist. 

Läs också5 917 nya hyresrätter i Norrland

Nyanlända flyktingar och ungdomar som vill flytta hemifrån hör till de grupper som har det tuffast på bostadsmarknaden. I region Bäsk är det bara Bengtsfors, Götene och Lysekil som uppger att utbudet av bostäder täcker de nyanländas bostadsbehov. Och när det gäller ungdomar som skaffa eget är det nio av de 39 kommunerna som sagt att de kan fixa fram passande bostäder.

Annons

Men allt i rapporten är inte nattsvart. När det gäller bostadsbyggandet är trenden positiv. Under 2014 påbörjades drygt 40 000 bostäder, vilket är 20 procent fler än året innan. Och Boverket spår att den goda trenden kommer att hålla i sig.

I region Bäsk är Skövde den kommun som förutspår flest nya bostäder i flerbostadshus under de kommande två åren. Där väntas bygget av 674 nya lägenheter dra igång under 2015 och 2016. 

Annons
Läs ocksåKommunernas bostadsprognoser rena floppen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.