HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunernas bostadsprognoser rena floppen

Västra Götaland Endast 67 procent av de 2 522 hyresrätter som skulle börja byggas under 2014 verklighet. Det visar Hem & Hyras kartläggning.
Foto: Kajsa Wedberg
,

Med underskott på bostäder i 46 av regionens 49 kommuner var det en positiv nyhet när kommunerna i Västra Götaland uppgav att 2 522 nya hyresrätter skulle börja byggas under 2014. Siffrorna rapporterades in till Boverkets bostadsmarknadsenkät.

I praktiken blev det betydligt färre. En rundringning till de 31 kommuner som förväntade sig nybyggnation visar att endast 1 692, eller 67 procent, av de förväntade lägenheterna verkligen började byggas. Hur kunde det bli så? Enligt Gö­ran Carlsson på länsstyrelsen, som hjälper Boverket att samla in uppgifterna, ligger förklaringen i att det handlar om just en ”förväntan”.

Läs också5 917 nya hyresrätter i Norrland

– Kommunernas förutsättningar att bedöma nästa års byggande skiljer sig åt. Det kan exempelvis vara svårare att ha full insyn i alla projekt i en större kommun än i en mindre.

Men det kan även finnas andra förklaringar. Det tror Lennart Torstensson, planeringssekreterare på samhällsbyggnadskontoret i Skövde.

– Statistik är svårt. Risken är att du, i samma kommunhus, får helt olika svar på det förväntade byggandet beroende på vem du frågar. Och sedan ligger ju i alla kommuners intresse att signalera att ”här har vi mycket nybyggnation på gång”, säger Torstensson.

Läs ocksåBostadsbristen slår hårt mot unga och nyanlända

Samtidigt finns det kommuner där det byggts mer än förväntat. Ett sådant exempel är Borås. I stället för de förväntade tolv hyresrätterna var det till slut 139 stycken som började byggas där i fjol.

Så här förklarar kommunens samhällsplanerare Karin Johansson missräkningen:

– De tre projekt som nu ger oss 139 nya lägenheter var inte planlagda när uppgifterna inför 2014 skulle rapporteras in. Vi lyckades helt enkelt snabba på planprocesserna och få i gång byggandet snabbare än väntat.

Även i grannkommunen Bollebygd överträffade verkligheten prognosen. I stället för 30 nya hyres­rätter blev det 78. 20 genom ombyggnad och 58 genom nybygge.

– Bollebygd växer och trycket på nya bostäder är stort. I dagsläget har vi 900 personer i vår kö. Därför är det förstås väldigt kul att inom kort kunna erbjuda 20 nya trygghetsbostäder och 38 vanliga hyresrätter här på Skattegården, säger Heléne Persson Alsin, vd för stiftelsen Bollebos Hyresbostäder.

En kommun där man det började byggas exakt lika många hyresrätter som beräknat är Uddevalla. Där har det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem byggt 80 lägenheter på Fisketången och i Folkets Park. Samtidigt som privata aktörer bidragit med ytterligare 30 hyresrätter.

– Självklart är det glädjande. Men eftersom det dessförinnan inte byggts hyresrätter på tio år så är behovet stort. Minst 175 nya bostäder per år varav 20 procent hyresrätter, säger kommunens utredare Stefan Björling.

En sammanställning av hur många hyresrätter som började byggas i Västra Götaland hittar du här.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.