Annons

Bostadsbristen – valets viktigaste bostadsfråga

Nyheter Merete Sundholm är ordförande i Hyresgästföreningen Privaten i Helsingborg. Hon anser att den lokalt viktigaste utmaningen i Helsingborg är att bygga billigt.
Merete Sundholm är ordförande i Hyresgästföreningen Privaten i Helsingborg. Foto: Gry Berglind

Bygg billiga lägenheter som alla har råd att flytta in i. Det skulle lösa en stor del av bostadsbristen menar Merete Sundholm. Hon anser att bostadsbristen är den lokalt viktigaste bostadsfrågan i Helsingborg.

– Det byggs mycket i Helsingborg. Problemet är att det som byggs är för dyrt och det avspeglas på hyran. Jag förstår ärligt talat inte varför det måste vara så dyrt?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det blir allt vanligare att hon möter hyresgäster som längtar efter att deras barn ska flytta hemifrån. Hon minns speciellt en kvinna som beklagade sig över att hennes 30-åriga son fortfarande bodde hemma bara för att han inte hittade en egen bostad.

– Vi måste bygga bostäder till rimliga priser som folk har råd att bo i. I Tyskland och Danmark bygger de billigare än vad vi gör i Sverige. Kan de borde väl vi kunna?

Annons

Vad kommer Hyresgästföreningen i Helsingborg att göra rent konkret för att det ska byggas billigare lägenheter?

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

– Det Hyresgästföreningen kan göra är att skapa opinion och debatt kring frågan i olika forum. I augusti kommer vi att ha samtal med lokala politiker för att berätta vad vi tycker och lyssna på vilka bostadspolitiska planer de har. Men vi kan ju aldrig tala om för politikerna vad de ska göra.

– Det här är ju inte bara ett bostadsproblem. Idag ökar arbetslösheten inte minst bland ungdomar. Det är tufft för unga att kvala in på bostads- och arbetsmarknaden. Det är ett problem som måste lösas politiskt. Annars kommer de aldrig att kunna etablera sig på bostadsmarknaden.

Annons

– Vi ska även fortsätta vår dialog med de privata värdarna. När de ska renovera en fastighet är det viktigt att hyresgästerna är informerade. De måste få vara med och påverka nivån på renoveringen så att de har råd att bo kvar.

Läs ocksåSom en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal
Läs också Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft" Parterna i Helsingborg hoppas på nya hyror innan jul – trots tidigare strandningar Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.