Annons

Bostadsministern: ”Bygg billiga hus!”

Nyheter Satsa på billiga, masstillverkade kombohus och kasta detaljplaner över företagen. Det är bostadsministerns uppmaning till alla kommuner med bostadsbrist.

– Jag är förvånad över att inte fler kommuner börjat bygga de här standardiserade hyreshusen. De pressar verkligen kostnaderna och kan sprängas in i befintliga bostadsområden, förklarade bostadsminister Stefan Attefall (KD) när han talade för politiker och tjänsteman som arbetar med bostadsfrågor.

De deltog alla på bostadskonferensen Bostadsbyggandets möjligheter i Stockholm på onsdagen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Diskussionen handlade bland annat om hur människor med små inkomster ska ha råd att bo i de bostäder som byggs i dag.

Genom en tävling som de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo genomförde, kom ett förenklat typhus fram – det så kallade kombohuset. Det kostar 12 000-13 000 kronor per kvadratmeter att tillverka och det första stod klart i februari i år i Iggesund.

– Med ett mera industriellt byggande går det att få ned priserna och tvinga byggare som producerar bostadsrätter med mycket bra profit att motivera varför de bygger så mycket dyrare, hävdade Attefall.

Annons
Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Han har dock fått höra klagomål på att husen inte är tillräckligt snygga och att de inte passar byggstilen i alla kommuner. Då frågade han retoriskt om det passade med bostadsbrist.

– Vi är så intresserade av de stora spännande bostadsprojekten som Hyllie i Malmö och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, men det vi behöver är snarare förtätning av miljonprogramsområdena. Kommunerna borde kasta detaljplaner över byggarna.

Som vanligt betonade bostadsministern hur kostsamma de långa planprocesserna är och att regelverket kring bostäder är för omfattande.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Man har använt energi- och miljöargument och velat göra allt bättre. Men i slutänden är bostadsbyggande det enda intresse som inte prioriterats. Det är vad jag kallar välviljans tyranni, säger Stefan Attefall.

Annons

Finanskommunalrådet Anders Ekegren (FP) från Solna förklarade då att planeringen av kompletterande byggnader kan ta lika lång tid som planläggningen av en hel stadsdel. För övrigt pekade han ut byggindustrin som ”det stora bekymret”.

– Byggsektorn är ineffektiv, konservativ och ogillar konkurrens. Vi har några få byggbolag och de kan dra ut på byggandet i ett område i 15 år för att hålla prisbilden uppe. Vi borde kräva att det blev färdigbyggt inom 3-4 år, tyckte Ekegren.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.