HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsministern: ”Bygg billiga hus!”

Nyheter Satsa på billiga, masstillverkade kombohus och kasta detaljplaner över företagen. Det är bostadsministerns uppmaning till alla kommuner med bostadsbrist.

– Jag är förvånad över att inte fler kommuner börjat bygga de här standardiserade hyreshusen. De pressar verkligen kostnaderna och kan sprängas in i befintliga bostadsområden, förklarade bostadsminister Stefan Attefall (KD) när han talade för politiker och tjänsteman som arbetar med bostadsfrågor.

De deltog alla på bostadskonferensen Bostadsbyggandets möjligheter i Stockholm på onsdagen.

Läs ocksåSå ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

Diskussionen handlade bland annat om hur människor med små inkomster ska ha råd att bo i de bostäder som byggs i dag.

Genom en tävling som de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo genomförde, kom ett förenklat typhus fram – det så kallade kombohuset. Det kostar 12 000-13 000 kronor per kvadratmeter att tillverka och det första stod klart i februari i år i Iggesund.

– Med ett mera industriellt byggande går det att få ned priserna och tvinga byggare som producerar bostadsrätter med mycket bra profit att motivera varför de bygger så mycket dyrare, hävdade Attefall.

Läs ocksåProtester mot marknadshyra från Luleå till Göteborg

Han har dock fått höra klagomål på att husen inte är tillräckligt snygga och att de inte passar byggstilen i alla kommuner. Då frågade han retoriskt om det passade med bostadsbrist.

– Vi är så intresserade av de stora spännande bostadsprojekten som Hyllie i Malmö och Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, men det vi behöver är snarare förtätning av miljonprogramsområdena. Kommunerna borde kasta detaljplaner över byggarna.

Som vanligt betonade bostadsministern hur kostsamma de långa planprocesserna är och att regelverket kring bostäder är för omfattande.

Läs ocksåCorona-anpassad protest mot marknadshyra i Göteborg

– Man har använt energi- och miljöargument och velat göra allt bättre. Men i slutänden är bostadsbyggande det enda intresse som inte prioriterats. Det är vad jag kallar välviljans tyranni, säger Stefan Attefall.

Finanskommunalrådet Anders Ekegren (FP) från Solna förklarade då att planeringen av kompletterande byggnader kan ta lika lång tid som planläggningen av en hel stadsdel. För övrigt pekade han ut byggindustrin som ”det stora bekymret”.

– Byggsektorn är ineffektiv, konservativ och ogillar konkurrens. Vi har några få byggbolag och de kan dra ut på byggandet i ett område i 15 år för att hålla prisbilden uppe. Vi borde kräva att det blev färdigbyggt inom 3-4 år, tyckte Ekegren.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Hyreskommission ska undersöka om svenska hyror är rätt satta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.