HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadstopparna i Vingåker och Nykvarn tjänar mest per lägenhet

Nyheter Hem & Hyra berättade nyligen att nästan hälften av cheferna för de kommunala bostadsbolagen tjänar över en miljon om året. Bland dem finns vd:ar som bara har ansvar för några hundra lägenheter.
Lars Ingebrigtsen, vd för Vingåkershem, och Janette Jardefalk, vd för Nykvarnsbostäder, tjänar mest per lägenhet av de vd:ar som ligger över snittlönen i Hem & Hyras senaste granskning.

I stort sett följer en högre lön med en tjänst i ett större bolag – men det finns undantag.

Vingåkershems vd är bäst betald per lägenhet, bland de vd:ar som främst har hand om hyresbostäder och som tjänar över snittet. Bolagets vd Lars Ingebrigtsen har en lön på drygt 89 000 kronor i månaden och tillhör de högst avlönade 30 procenten i Hem & Hyras granskning, men har bara hand om 364 lägenheter. Det kan jämföras med bostads-vd:ar i toppen som har ansvar för uppåt 30 000 lägenheter.

Läs ocksåNästan varannan allmännytta-vd har miljonlön – se hela listanStångåstadens vd, Fredrik Törnqvist, toppar lönelistan, tätt följd av Örebrobostäders vd, Ulf Rohlén och Familjebostäders vd Jonas Schneider.

– Vi har marknadens villkor att förhålla oss till när det gäller att rekrytera en vd och vår vd leder flera bolag. Vi tar hänsyn till vanliga kriterier när vi sätter lönen. Vår vd har gjort ett väldigt bra jobb. Det har tillkommit mer ansvar under resans gång. Vi har köpt ett elbolag och tagit över kommunens alla verksamhetslokaler som kommunhus och sporthall, säger Jan Viking Christer Jonsson, styrelseordförande i Vingåkershem.

Nykvarnsbostäders vd Janette Jardefalk är näst bäst betald i förhållande till antal lägenheter. Hon har en månadslön på över 86 000 kronor. Hon tillhör de 35 procent med högst lön i lönelistan och har hand om 550 lägenheter och även ansvar för lokaler. Hon har lika hög lön som Ted Lärnhem, vd för Stenungsundshem, men har bara ansvar för en fjärdedel så många bostäder.

– Jag kände inte till att vi låg högt. Vi är ett litet bolag och har få lägenheter. Men vi måste ändå ha en marknadsmässig lön, säger Peter Nyman, styrelseordförande i Nykvarnsbostäder.

Läs ocksåKhalid betalar hyra i två år för att täcka vd:ns månadslönKhalid Ismail

Styrelsen jämför med privata bolag när de sätter lönen och tittar också på vilken erfarenhet vd:n har.

– Att vi finns i Storstockholmsområdet påverkar också lönenivån. Vårt bolag sköter också förvaltning av kommunens lokaler.

Hem & Hyras genomgång av vd-lönerna i de kommunala bostadsbolagen visar att en vd kan ha samma lön men halva ansvaret jämfört med en annan vd.

Läs ocksåSå mycket tjänar bostadsledarna i Storgöteborg

Per Anders Hedkvist, som vid tillfället då uppgifterna samlades in var vd för Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna hade 128 000 kronor i månaden – lika mycket som Karin Strömberg Ekström som är vd för Huge bostäder. Hon finns också i Storstockholmsområdet fast 2,5 mil söderut i Huddinge – och har ansvar för dubbelt så många lägenheter och även lokaler.

Hem & Hyra ringde upp Magnus Nilsson, styrelseordförande, Signalisten.

Varför har vd:n så hög lön?

– Signalisten har traditionellt rekryterat mycket kompetenta vd:ar. Då blir löneläget ganska högt. Bolaget har genom decennierna varit välskött och aldrig haft några problem. Det ligger i hyresgästernas och även andra kommuninvånares intresse att Signalisten är välskött, säger Magnus Nilsson.

Läs också Han blir ny vd för Uppsalahem Hemblas vd plockar ut nära fem miljoner - se privatvärdarnas topplöner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.