Annons

Han blir ny vd för Uppsalahem

Uppsala Uppsalahems blivande vd Mattias Tegefjord har tidigare varit vd för det privata bostadsbolaget Mitt Alby och har haft en rad chefsjobb inom fastighetsbranschen. Däremot har han aldrig jobbat inom allmännyttan eller själv bott i hyresrätt.
Foto: Uppsalahem
Mattias Tegefjord, vd för Uppsalahem.

Nu står det klart vem som blir Uppsalahems nya vd, efter att Stefan Sandberg slutade i februari. Mattias Tegefjord har ingen tidigare erfarenhet från allmännyttan, men har bland annat varit vd för Mitt Alby, som 2013 köpte lägenheter av Botkyrkas kommunala bostadsbolag. 2018 fick Mitt Alby kritik för att de sålde vidare husen trots att de hade lovat att vara en långsiktig ägare, men det var ett par år efter att Mattias Tegefjord hade slutat som vd för bolaget. De senaste åren har han jobbat som förvaltningschef på Stenvalvet, som äger och förvaltar samhällsfastigheter.

Varför sökte du jobbet som vd för Uppsalahem?
– Det finns flera skäl. Dels har jag jobbat som vd tidigare och känner att en sådan övergripande roll är väldigt intressant och något som passar mig. Dels är bolaget väldigt attraktivt. Det är utvecklingsorienterat och har ambitioner, vilket har visat sig till exempel genom att man har fått utmärkelser inom hållbarhetsarbete och jämlikhet. Det har gjort att jag har märkt Uppsalahem i bruset, även om jag naturligtvis redan kände till bolaget eftersom jag kommer från Uppsala. Att det är just bostäder det handlar om är en annan viktig del. Nu jobbar jag med lokaler för samhällsservice och det är egentligen besläktat, att man kan påverka människors tillvaro. Men det blir ännu tydligare när man är med och förser människor med bostäder, så att de till exempel kan bilda familj, flytta hemifrån eller börja på ett nytt jobb.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Du har tidigare jobbat för flera privata fastighetsägare och bostadsbolag. Kommer din bakgrund på den privata sidan påverka hur du tar dig an uppdraget som vd inom allmännyttan?
– Jag tror att korsbefruktning är väldigt bra, att komma in med olika perspektiv. När man rekryterar är det bra att få in personer med en annan bakgrund än de som redan finns i bolaget, så jag tror att det är bra att få in mig. Även mina erfarenheter av att jobba som konsult tror jag kan tillföra något, att jag kan ifrågasätta litegrann och titta på saker med nya ögon. Allmännyttan har ju professionaliserats och blivit mer marknadsorienterad på senare år, så jag tror inte att skillnaden är lika stor nu som den en gång var, men jag tror ändå att jag kan bidra med en del nya perspektiv.

Det är ju inte alla hyresgäster som uppskattar den här utvecklingen att allmännyttan har blivit mer lik privata bostadsbolag och en del kan kanske uppfatta det som oroande att du kommer från den privata sidan. Hur ser du på det?
– Jag får ju mitt uppdrag från Uppsalahems styrelse, det är där inriktningen och ramarna sätts. Det är ju inte så att jag får helt fria händer, utan mitt jobb kommer att bli att omsätta politikernas vilja i praktiken. Så det tycker jag inte att man behöver känna någon oro för.

Annons

Mattias Tegefjord är uppvuxen i Uppsala, men pluggade till civilingenjör på KTH och blev kvar i Stockholm då han sedan fick jobb där. Han bor i bostadsrätt i centrala Stockholm och tänker tågpendla till jobbet i Uppsala.

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Har du någon erfarenhet av att bo i hyresrätt?
– Nej, jag har själv inte bott i hyresrätt.

Hur tror du att det kommer att påverka dig i ditt nya uppdrag?
– Inte alls, skulle jag säga.

Annons

Vad är det första du kommer att göra när du börjar jobba i augusti?
– Jag kommer till att börja med att lära känna människorna och sätta mig in verksamheten med dess mål och förutsättningar. Det är ju en grannlaga uppgift i sådana här tider, men jag hoppas att läget har förändrats till det bättre då. I värsta fall får det bli digitalt. Det finns mycket klokhet och insikter ute i verksamheten. Jag har ingen tydlig bild nu av vilka utvecklingsmöjligheter och problem som finns, så jag kommer att gå in med öppna ögon och lyssna med stora öron.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Mattias Tegefjord tillträder sin tjänst som vd för Uppsalahem 17 augusti. Benny Enholm är tillförordnad vd fram till dess.

Läs också Hyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster" Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag Aida trodde att möglet skulle döda henne

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.