HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

502 hyresgäster erbjuds köpa andelsägarlägenhet

Botkyrka Botkyrkabyggen storsatsar för att sälja fler andelsägarlägenheter. Bolaget har sålt 63 lägenheter sedan 2014. Nu erbjuds ytterligare 502 hyresgäster att få köpa sin lägenhet.
Foto: Kenneth Samuelsson
Sirus Lack på odlingsvägen i Storvreten är en av hyresgästerna som kommer att tacka nej till att köpa en andelsägarlägenhet av Botkyrkabyggen.

Hem & Hyra har skrivit en rad artiklar om Botkyrkabyggens satsning på att omvandla hyresrätter till andelsägarlägenheter som startade 2014. Hittills har 63 hyresgäster i Eriksbergsåsen och Storvreten köpt lägenheten vars upplåtelseform är en blandning av hyresrätt och bostadsrätt.

Botkyrkabyggen har nu beslutat att storsatsa på boendeformen och erbjuder nu ytterligare 502 hyresgäster att köpa sin lägenhet, enligt Charlotta Lundström, pressansvarig på bolaget.
– Men eftersom Botkyrkabyggen ska vara huvudägare så säljer vi maximalt 40 procent av lägenheterna i fastigheterna, 162 lägenheter totalt, säger hon.

Läs ocksåBotkyrkabyggen låter hyresgäster köpa andelslägenhet

Det är 502 hyresgäster som kommer att erbjudas att köpa finns i de fastigheter, som redan idag har andelsägarlägenheter, två fastigheter på Skarpbrunnavägen på Eriksbergsåsen och en på Odlingsvägen i Storvreten. Utöver det så kommer hyresgäster på Sankt Mikaels väg 2 på Eriksbergsåsen att erbjudas att köpa.
– Vi kommer att gå ut med ett erbjudande i vinter, men jag kan inte säga mer exakt.

Vad kommer lägenheterna att kosta?
– Vi kommer att gå ut med ett cirkapris. Men sedan kommer vi att värdera varje lägenhet där en hyresgäst vill köpa, priset beror bland annat på storlek och vilken standard lägenheten har, säger han

Hem & Hyra har besökt odlingsvägen i Storvreten och frågat om hyresgästerna vill köpa en andelsägarlägenhet.
Sirus Lack har bott i lägenheten i 15 år och hade kunnat tänka sig att köpa en bostadsrätt men inte en andelsägarlägenhet. Ett starkt skäl är att det är svårt att få lån på banken för att köpa en andelsägarlägenhet, som han tror kommer att kosta lite över en miljon kronor för en fyra.
– Du måste ha en massa cash själv så jag tror inte på det. Sedan är jag osäker på vad lägenheten är värd när man säljer den, folk känner inte till det här, det är osäkert, säger han.

Läs ocksåBostadsbolaget vill sälja lägenheter i Hammarkullen

Grannen Lucia Ombeni skulle vilja köpa men tror det är svårt att få lån.
– Jag har inget jobb nu så jag tror inte det kommer att gå, säger hon.

Paul Kassdaoud tillhör dem som bor i en av andelsägarlägenheterna som Botkyrkabyggen sålde på öppna marknaden 2016.
– För mig var det bra eftersom jag var bostadslös, sedan var det billigare än att köpa en bostadsrätt, säger han.

Adnan Haque bor i en hyresrätt har funderat på det och pratat med sin bank.
– Men Nordea sade nej direkt, de vill inte låna ut pengar till en andelsägarlägenhet. Sedan skulle jag inte vilja köpa ändå om det inte blir bostadsrätter, säger han.

Läs ocksåBotkyrkabyggen rear ut andelslägenheter

Kim Lindholm, ordförande i Hyresgästföreningen Botkyrka/Salem, tycker att det är viktigt att Hyresgästföreningen tar ställning till andelsägarlägenheter eftersom det sprider sig i landet.
– Jag är inte den som ska döma den som vill köpa en lägenhet. Vi är emot att hyresrätter försvinner, men om de bygger lika mycket nya hyresrätter som försvinner så tycker jag att det kan vara okey för att lyfta problemområden och få blandad bebyggelse, säger han.

Han tycker att en tydlig brist med andelsägarlägenheter är att det till skillnad från hyres- och bostadsrätter inte finns någon lagstiftning som omfattar boendeformen, utan att det bygger på avtal.
– Men jag tror att andelsägarlägenheter kan vara ett hot mot bostadsrättsföreningar eftersom du har en professionell förvaltning och slipper sitta i styrelser och så, säger han

Läs också Experter varnar för andelsägarlägenheter Femtio hyresgäster får köpa andelsägarlägenheter Hyresgäst tjänade över 700 000 på att köpa andelsägarlägenhet Häften vill köpa andelslägenheter Konsumentverket synar andelsägarlägenheter Stockholmare erbjuds köpa hyresrätter av Botkyrkabyggen ”Jag blev helt sönderringd” "Detta kan bli den största frågan i Hammarkullen någonsin"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.