Annons

Botkyrkabyggen renoverar för en miljard i Fittja

Botkyrka En bra dialog och måttliga hyreshöjningar. Det lovar Botkyrkabyggen när de renoverar 1 300 lägenheter i Fittja. Men Hyresgästföreningen ifrågasätter om höjningarna blir så låga.

Botkyrkabyggen har låtit NCC renovera lägenheter på Krögarvägen 2 i Fittja i ett pilotprojekt som ska ligga till grund för framtida renoveringar av miljonprogrammet. Nu meddelar bostadsbolaget i ett pressmeddelande att byggbolaget ska fortsätta renovera resterande 1 300 lägenheter i Fittja.

Planeringen börjar i höst och först ut är två bostadshus som ska renoveras till en kostnad av 100 miljoner kronor. Hela renoveringen kommer att landa på en miljard kronor.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I pressmeddelandet från Botkyrkabyggen betonas att renoveringen ska ska vara socialt hållbar och ta hänsyn till boendes ekonomi, men några nivåer på hur stora hyreshöjningarna ska bli, nämns inte.

Botkyrkabyggens vd, Ulf Nyqvist, säger att ambitionen är att renovera så billigt som möjligt och inte byta ut allt i lägenheten.

Annons

– Vi kommer att ha en basnivå på renoveringen och en nivå på hyreshöjning som alla måste betala. Sedan kan de som vill välja bland massor av tillval som till exempel parkettgolv och få en högre höjning, säger han.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Henrik Landelius, chef för NCC Building i Sverige säger i pressmedelandet att bolaget jobbar med konceptet ”Hållbar renovering”

– Det betyder att vi jobbar med delaktighet för att skapa socialt och miljömässigt hållbara boendemiljöer med stor hänsyn till de ekonomiska ramarna för de som bor i området, säger han enligt pressmeddelandet.

Annons

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region, tidigare ordförande i Botkyrka, är skeptisk till om hyreshöjningarna blir speciellt låga.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Jag hoppas att det blir så men om man ser till bristen på arbetskraft så kan det bli svårt att hålla nere hyrorna om inte statsmakterna subventionerar ombyggnationerna. Det pågår många ombyggnadsprojekt och nyproduktion i länet och det ökar konkurrensen om byggjobbarna och driver upp priserna, säger han

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.