HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Botrygg höjer hyrorna i Göteborg med 0,45 procent

Göteborg Den första överenskommelsen om hyrorna i Göteborg är klar. Botrygg, som förvaltar runt 300 lägenheter i staden, höjer hyrorna från årsskiftet.

På många håll har hyresförhandlingarna för 2015 knappt kommit igång. Men redan har Hyresgästföreningen enats med en av Göteborgs privatvärdar om nästa års hyror. Botrygg Göteborg AB höjer från och med årsskiftet sina hyror med 0,45 procent.

Botryggs lägenheter i Göteborg är relativt nyproducerade, varför hyrorna i många fall ligger över genomsnittet i staden. För en hyresgäst som idag har en hyra på 7 000 kronor innebär höjningen ökade månadskostnader på drygt 30 kronor.

Läs ocksåBotrygg vill polisanmäla svartuthyrning i Gårda

Förra året blev snitthöjningen i hela landet 1,64 procent. Höjningen på 0,45 procent är alltså betydligt lägre.

Botrygg Göteborgs vd Joachim Arcari lyfter själv fram det låga räntorna och den nästan icke-existerande inflationen när han motiverar bolagets hyreshöjningar.

– Botrygg ser en dämpad ekonomi i Sverige med mycket låg eller ingen inflation under 2015. Det ger oss ett gynnsamt läge och därför är det här en rimlig nivå. Ränteläget har under 2014 varit rekordlågt och även detta är en bidragande orsak till att hyresvärdarna bör dela med sig av de lägre räntekostnaderna, säger han i ett pressmeddelande.

Läs ocksåNu renoveras de förfallna husen – men hyresgästen Filip har kluvna känslor

Hyresgästföreningens förhandlingschef i Västsverige, Pedram Kouchakpour, är å sin sida förstås nöjd med att höstens första uppgörelse i Göteborg landade i relativt modesta hyreshöjningar.

– Vi förutsätter nu att fler hyresvärdar i Västsverige också är beredda att ta sitt ansvar för hyresutvecklingen, säger han i ett pressmeddelande.

Läs också Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.