HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Bott med kackerlackor i ett år”

Avesta Ohyra har spridit sig i några hyreshus i Avesta. En hyresgäst uppger att han har haft fullt med kackerlackor i lägenheten i nästan ett år. Mannen har nu vänt sig till hyresnämnden.
Foto: Anticimex
Hyresgästen kräver hyresbefrielse eller i vart fall reduktion. Foto: Anticimex, Lennart Falk.

Husen där några hyresgäster fått problem med vägglöss och kackerlackor ägs av Bolunden AB, ett företag med huvudkontoret i Småland som har cirka 300 lägenheter i Avesta.

Vd:n Michael Nilsson säger att han stor förståelse för att hyresgästerna tycker det är obehagligt.

Läs ocksåJim och Annika har väntat på hjälp i sex år – nu ger de upp och flyttar

– Det är naturligtvis förskräckligt för dem som drabbas. Men det här är tyvärr ett snabbt växande problem över allt.

Sedan förekomsten av ohyra i Avestahusen blev kända har Bolunden uppdaterat sina rutiner och tecknat avtal med skadedjursbekämparen Anticimex. Ett aktivt arbete pågår sedan en tid tillbaka med att sanera de utsatta husen.

– Det är vi som fastighetsägare som är ansvariga. Hyresgästerna ska inte behöva fundera över var ohyran kommer ifrån och vems fel det är. Ansvaret är vårt till 100 procent, konstaterar Michael Nilsson.

Läs ocksåLägenheten full av mögel – "Så här har jag aldrig mått förut"

En av hyresgästerna har tappat tålamodet och vänt sig till hyresnämnden.

I en ansökan om åtgärdsföreläggande begär mannen hyresbefrielse eller hyresreduktion till dess att problemet är helt löst.

– Jag har haft lägenheten full med kackerlackor i nästan ett år nu, uppger Avestabon.

Läs ocksåEllinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund

Saneringsförsök har gjorts i lägenheten. Men enligt mannen som bor där kommer det in ny ohyra, förmodligen via vattensystemet.

Michael Nilsson känner inte till det speciella fallet. Men han säger att företaget alltid är beredd att diskutera hyresreduktioner om lägenheterna inte kan användas fullt ut som det är tänkt.

– Sådana frågor avgör från fall till fall.

 

Läs också Christian kräver Edshus på ersättning för lusdrabbad säng "De rör sig i sängar och soffor" – så blir du av med långsprötad silverfisk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.