HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boverket: Nu kan billigare bostäder byggas

Nyheter Bostadsmarknaden börjar på vissa håll börjar bli mättad – i alla fall när det gäller dyra bostadsrätter. Det öppnar för att bygga billigare hyresrätter framöver, spår Boverket.
Foto: Kajsa Wedberg
När marknaden för dyra bostadsrätter i attraktiva lägen är mättat, kan det öppna utrymmet för att bygga billigare och fler hyresrätter.

Bostadsbyggandet har ökat mycket kraftigt de senaste åren och är nu uppe på 76 000 påbörjade bostäder i år.

I en del områden börjar det bli svårt att fylla alla nyproducerade, dyra lägenheter och i sin senaste analys bedömer Boverket att antalet påbörjade bostadsrätter minskar nästa år.

Läs ocksåRisk för att nya bostäder står tomma

Det behöver dock inte betyda att byggandet totalt minskar. Om de som har nischat in sig på att bygga med hög standard i attraktiva lägen börjar få kalla fötter, kan det bli lättare för andra byggare att sätta fart på sina planer.

– Då ökar utrymmet för aktörer som kan producera till lägre pris. De kanske har mark som man har köpt billigare och en ökad konkurrens gör att man kan pressa priserna. På sikt kan det ge billigare bostäder, en viss minskning av bostadsrättsbyggandet och ökat utrymme för hyresrätter, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket.

Om man bygger billigare, kan många fler efterfråga bostäderna.

Läs ocksåTyresö Bostäder bygger billigaste lägenheterna i länet

– De senaste åren har inriktningen varit att få igång bostadsbyggandet över huvud taget och man har mest varit inriktad på volymerna, men nu ökar medvetenheten om att det behövs bostäder för olika målgrupper, även de som har lägre inkomster, påpekar han.

Är det ett trendbrott vi ser nu?

– Ja, i så måtto att bostadsbyggandet kanske riktar in sig mot en produktion till lite lägre priser framöver, säger Hans-Åke Palmgren.

Läs ocksåÖrebro har byggt ikapp - bostadsbrist i övriga länet

Samtidigt är utvecklingen mycket olika i olika delar av landet. I många kommuner är det först nu man börjar komma igång ordentligt med bostadsbyggandet, medan exempelvis Stockholm, Malmö, Örebro och Uppsala redan är uppe på en hög nivå. Enligt en rundringning som SVT Nyheter har gjort, har flera bostadsbolag skjutit upp byggstarter eller infört hyresrabatter eftersom deras nybyggda hyresrätter har varit svåra att få uthyrda.

Anders Nordstrand, vd för de kommunala bostadsbolagens intresseorganisation Sabo, påpekar att det är viktigt att göra noggranna analyser lokalt.

– Det finns inte en och samma mall som fungerar för alla kommuner. En del har byggt mycket och är nära att komma ikapp bostadsbehovet. De behöver vara vaksamma så att de inte bygger för mycket. Andra har fortfarande mycket kvar att göra, säger Anders Nordstrand.

 

Läs också Anrikt badhus rivs när nya lägenheter byggs Uppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.