Annons

Tyresö Bostäder bygger billigaste lägenheterna i länet

Tyresö Det är inte billigt men billigast. När Tyresö Bostäder bygger 140 lägenheter så blir nyproduktionshyrorna lägst i länet. En trea kommer att ha en hyra på cirka 8 000 kronor.

 

De är inte många, men de finns, nya hyresrätter med hyfsade hyresnivåer. I tider när en nybyggd tvåa kan ha en hyra på tio tusen kronor så bygger flera bolag nu lägenheter med lägre hyror med hjälp av det statliga investeringsstödet. Ett exempel är Turbinen Bostad, vars treor i Tungelsta har en hyra på 8 800 kronor.  Och nyligen blev det klart att Tyresö Bostäder bygger ännu billigare.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Bolagets vd Maria Öberg, säger att de yrkar på en hyra på cirka 6 000 kronor för en tvåa , 5 000 för en etta och 8 000 för treorna.
– Jag är stolt och glad att vi kan bygga billigt. Vi vill att så många som möjligt ska ha råd att hyra, säger hon.

Nyproduktionshyrorna ska nu förhandlas med Hyresgästföreningen region Stockholm. Men enligt Jan Hedberg, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen region Stockholm, är Tyresö Bostäders hyreskrav det lägsta för nyproducerade lägenheter i länet.
– Det är garanterat lägst både under 2016 och 2017, skriver han i ett mejl.

Annons

Bolag som får investeringsstöd har rätt att ta ut maximalt 1 450 kronor per kvadratmeter i normhyra, men det har inte varit aktuellt för Tyresö Bostäder.
– Vi ser att vi kan räkna hem det här med en normhyra på 1 350 och då tar vi så klart inte ut en överhyra på 1 450, säger hon.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Skälen till att Tyresö Bostäder kan hålla nere byggkostnaden och hyresnivåerna är investeringsstöd på 16 miljoner kronor, att de ägde större delen av marken själva och bara behövde köpa en bit av kommunen och att de upphandlat ett färdigt typhus, Sabos Kombohus Mini. Typhuset innebär att huset är färdigt och inte fördyras av att kommunen till exempel ställer olika krav på p-platser och utformningen av huset.
– I vanliga fall blir det dyrare på grund av alla särkrav. Olika kommuner har olika synpunkter på hur man bygger stad, det kan vara synpunkter på alltifrån husets fasad till hur balkongerna ska se ut och alla olika krav gör det dyrare att bygga, säger hon.

Kommer ni att fortsätta bygga lite billigare typhus?
– Vi vill det och kommer att titta på det i kommande projekt. Men det beror på var vi bygger och om typhuset passar in i området som ska bebyggas.

En annan sak som utmärker Tyresö Bostäders byggprojekt är att det byggs snabbt. Istället för det vanliga, att det tar fem-tio år innan teoretiska byggplaner resulterar i inflyttningsklara lägenheter, så är tiden från vitt papper till inflyttning två år.

Annons
Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

– Det är jätteroligt att det gått så snabbt med tanke på bostadsbristen, säger hon om lägenheterna som det är inflyttning i juni 2018.

Av de 140 lägenheterna är 68 stycken ettor på 34,7 kvadratmeter, 68 stycken tvåor på 44,8 och fyra stycken treor på 66 kvadratmeter.

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.