Annons

Örebro har byggt ikapp – bostadsbrist i övriga länet

Örebro Efter några år med intensivt bostadsbyggande har nu Örebro fått en marknad i balans. Men nio av länets övriga elva kommuner har fortfarande bostadsbrist. Det visar länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys.
Foto: Anna Rytterbrant
Över 2 000 nya bostäder färdigställdes förra året i Örebro, som nu fått en bostadsmarknad i balans.

Örebro var förra året den kommun i Sverige där det byggdes mest bostäder i förhållande till antalet invånare.

Medan genomsnittet utanför storstadsområdena var 2,8 nya bostäder per 1 000 invånare, låg Örebro på 16,2. Alltså en nästan sex gånger så hög byggtakt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Totalt färdigställdes 2 106 nya lägenheter och hus i Örebro kommun under 2016, vilket var 85 procent av allt som byggdes i Örebro län.

Därmed har nu Örebro byggt bort den tidigare bostadsbristen. Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys visar att residensstaden nu fått en marknad i balans för första gången sedan 2012.

Problemet är dock inte löst för alla. Den dåliga rörligheten är fortfarande ett bekymmer liksom de höga hyrorna i nyproducerade bostadsområden som utestänger vissa grupper.

Läs ocksåHär är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"Fristadbostäders vd Kjell -Ove Sethson är stolt och glad över att det nya trygghetsboendet Prästängen vann utmärkelsen Allmännyttans bästa bygge 2024.

Balans på bostadsmarknaden totalt sett har även Lekeberg och Ljusnarsberg medan det i övriga nio kommuner i länet fortfarande är bostadsbrist.

Annons

Som viktigaste orsaker till att det byggts för lite anger kommunerna olika ekonomiska faktorer som lånevillkor, höga produktionskostnader och svag andrahandsmarknad.

Men några kommuner pekar också på problemet med att redovisningsreglerna ställer krav på stora nedskrivningar direkt i samband med att nya hus blir inflyttningsklara.

Läs ocksåCentralt boende mitt i smeten – om pippin själv får väljaEn fiskmås har lagt bo mitt i en trafikerad korsning. Bussar åker förbi och en andra bild visar äggen den ruvar på.

Situationen med underskott av bostäder gör det särskilt besvärligt för dem som ska hyra eller köpa sin första lägenhet. De grupper det handlar om har generellt svag betalningsförmåga och utbudet av billiga bostäder är kraftigt begränsat.

Barn som kommit ensamma till Sverige har, när de blivit vuxna, särskilt svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Men även många äldre med svaga ekonomi har svårt att hitta en bostad som motsvarar deras behov.

Annons

Av de tolv kommunerna i Örebro län uppger alla utom Ljusnarsberg att de har underskott på bostäder för ungdomar. Alla utom Lekeberg har brist på bostäder för nyanlända.

När det gäller särskilt boende för äldre har Degerfors och Ljusnarsberg överskott medan Karlskoga och Lekeberg har överskott. Alla andra har ett underskott även där.

Trots bostadsbristen väntas byggtakten i länet sjunka under de kommande två åren. Främst på grund av att dominerande Örebro kommun nu byggt ifatt.

 

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Totalt Centralort Ytterområden
Lekeberg Balans Balans Balans
Laxå Underskott Underskott Underskott
Hallsberg Underskott Underskott Underskott
Degerfors Underskott Underskott Balans
Hällefors Underskott Underskott Underskott
Ljusnarsberg Balans Underskott Överskott
Örebro Balans Balans Balans
Kumla Underskott Underskott Balans
Askersund Underskott Underskott Underskott
Karlskoga Underskott Underskott Balans
Nora Underskott Underskott Balans
Lindesberg Underskott Underskott Balans

Källa: Länsstyrelsen Örebro och kommunernas bedömningar.

Fakta: På gång
Kommun 2017 2018
Lekeberg 35 38
Laxå 19 16
Hallsberg 93 69
Degerfors 11 3
Hällefors 0 1
Ljusnarsberg 3 0
Örebro 810 660
Kumla 235 170
Askersund 73 48
Karlskoga 144 85
Nora 15 45
Lindesberg 65 63
Länet totalt 1 503 1 198

Källa: Länsstyrelsen Örebro och kommunernas bedömningar av antalet påbörjade bostadsbyggen.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.