Annons

Boxholmshus begär hyreshöjning

Boxholm Boxholmshus vill höja hyrorna med 1,2 procent från 1 april. En av orsakerna är högkonjunkturen i byggbranschen.
Foto: Jakob Kindesjö
Boxholmshus begär en hyreshöjning med 1,2 procent.

– Vi behöver höja för att täcka driftskostnadsökningar och de reparationer och det underhåll som vi behöver göra i fastighetsbeståndet, säger kommunägda Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Medan de kommunala taxorna för till exempel vatten, avlopp och sopor ligger stilla är det andra kostnader som ökar. Dels lönekostnader för den egna personalen, men framför allt märker Boxholmshus att bygg- och hantverkartjänster blivit dyrare.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi vill lägga mer pengar på att reparera och underhålla men vi märker att högkonjunkturen på byggsidan gör att det har blivit dyrare att anlita sådan arbetskraft, säger Fredrik Noaksson.

Annons

Många av Boxholmshus fastigheter är byggda på 1960-talet och det är dags för stamrenovering. Fem hus är klara, men många fler återstår.

Evelin Davidsson, förhandlare på Hyresgästföreningen, säger att hon inte hunnit sätta sig in i materialet från Boxholmshus så grundligt ännu, men att hon har viss förståelse för bolagets argument.

Läs ocksåSå blir din hyra 2017 i Östergötland

– De behöver underhålla och det är bra att passa på när ränteläget är lågt. Sen ska man inte bara titta på den enskilda procentsatsen, utan också ha i åtanke att Boxholmshus och en del andra mindre bostadsbolag sällan höjer hyran i samband med standardhöjande renoveringar vilket många andra bostadsbolag gör, säger Evelin Davidsson.

Annons

En höjning med 1,2 procent skulle innebära 60 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor.

Pengar i en portmonnä.
Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.