Annons

Bra brandsäkerhet räddar liv

Västra Götaland Håkan Johansson rusade till bilen efter brandsläckaren. Hans snabba insats räddade elden från att sprida sig i hyreshuset i Länghem.

​Det brinner! Håkan Johansson, fastighetsskötare hos Tranemo Bostäder, handlade snabbt efter ropet. Några minuter senare var elden släckt.
Branden startade i en moped.
Lågorna tände eld i den storväxta tujan intill väggen. Ovanför finns ett fönster och en balkong.
– Det kunde slutat riktigt illa, säger Håkan Johansson.
Brandsläckare, reflexväst och hjälm finns nu i alla tjänstebilar.
– Det står att vi kommer från Tranemo Bostäder. Bra att alla vet vilka vi är, säger han. 

Annons
Hem & Hyra har granskat de tio största bostadsbolagens rutiner kring brandsäkerhet.
Alla bedriver någon form av förebyggande brandskyddsarbete.
Ett gemensamt problem är alla barnvagnar, cyklar och skräp som står i trapphuset, källaren eller vinden och hindrar utrymningsvägen.
– Vi har daglig koll så att det inte står en massa bråte i vägen, säger Johan Fogelqvist, brandskyddsansvarig hos Alingsåshem.
Det är just i bostäder som de flesta bränder sker. Och det går snabbt. Inom fem minuter kan hela lägenheten brinna upp. Går en fönsterruta sönder, eller att du öppnar dörren går det fortare.
Vad kan man kräva av hyresvärden? Jo, en brandvarnare. Den räddar liv.
De bostadsbolag som Hem & Hyra har pratat med har satt upp brandvarnare i alla lägenheter, utom Alingsåshem som har i alla hus byggda efter 1999.
AB Bostäder och Marks Bostad har till och med batterier i dessa som varar tio år.
Ändå är det långt ifrån alla som har en brandvarnare – som fungerar.
– Skulle värden trilskas och inte sätta upp en brandvarnare, har man ett eget intresse att köpa en själv. Det är en billig livförsäkring, säger Joel Jacobsson, brandingenjör på räddningstjänsten.*
Och skickar med en hälsning:
– Håll koll på spisen och elektrisk utrustning som står på laddning eller stand by, där startar flest bränder.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.