Annons

Bra för Skara kommun– sämre för hyresgästerna

Skara Beslutet att bunta ihop alla lån i en kommunal internbank gav högre hyra för Centrumbostäders hyresgäster i Skara. Det säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Skött.

Den första april höjs Centrumbostäders hyror med 1,5 procent. En höjning som hade kunnat bli betydligt mindre om det inte varit för att Skara kommun infört en så kallad internbank för kommunens bolag. 

– Av de pengar Centrumbostäder får in på höjningen går hela 1,4 miljoner direkt vidare till kommunkassan. Det är pengar som inte ger de boende vare sig bättre service eller mera underhåll, säger Håkan Skött. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Första budet från Centrumbostäder var att man ville höja hyran med 2,87 procent. Motiveringen var höjda av löner, taxor samt till ”…följderna av kommunens beslut om en internbank för den kommunala verksamheten”. Ett beslut som alltså ökar Centrumbostäders kostnader med 1,4 miljoner kronor. 

– Det motsvarar en räntehöjning på en procent ett år då räntorna går ner, säger Skött och tillägger:

– På andra håll har den låga räntan och inflationen gjort att hyreshöjningarna har hållits nere. Men så kommer man till Skara och får det här beskedet. 

Annons
Läs ocksåSkara-bor tvingas bo slitet - endast tomma hem renoveras

Per-Åke Pettersson (S) är ordförande i Centrumbostäders styrelse. Han bekräftar att införandet av kommunal internbank lett till ökade kostnader för bolaget men försvarar ändå beslutet som han menar ger betydande stordriftsfördelar.

– Genom att samla alla lån i en internbank kan kommunen få en så låg totalkostnad som möjligt. Plus att det blir lättare att samordna lånens löptider.  

Men i det här läget medför det alltså en högre hyra för era hyresgäster?

Läs ocksåKvinnor bor störst - men gamla singelförbudet känns avlägset

– Ja. Men i ett längre perspektiv kan det bli precis tvärtom. När räntorna gått upp kan de förutsättningar vi får genom internbanken bli till vår fördel. 

Annons

För en genomsnittlig tvårummare som idag kostar 4 710 kronor betyder uppgörelsen en hyreshöjning på 70 kronor i månaden. 

Vill de se hela listan över hur mycket västsvenska värdar höjer hyran 2015 hittar du den här.

Läs också Höjda hyror i Skaraborg 94 miljoner skäl för förhandlingsystemet Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.