Annons

Brandsäkert även högt upp i trendiga höghusen

Södermanland Höga hus är en trend och flera Sörmlandskommuner har höga byggplaner på gång. Men inget tyder på att det är farligare att bo högt än lågt.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Se till att du har en hemförsäkring. Det är den som täcker skadorna från brand och släckning i din lägenhet. Det är din hemförsäkring som gäller oavsett var branden börjat.

Åtta personer i Sörmland har avlidit i bostadsbränder under de tre senaste åren. Orsakerna till bränder i lägenheter är främst spisar som glömts med påslagna plattor, se faktaruta i slutet av artikeln.

Men det är alltså inte farligare att vistas på översta våningen i ett brinnande höghus än att befinna sig på bottenvåningen. Det säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Konstruktionen av höga hus styrs av Boverkets byggregler. De har tagit mycket hänsyn till höjd. Ju högre du bygger, desto bättre brandskydd måste du ha.

Redan från våning tre skärps reglerna med krav på en stomme som har extra bra bärförmåga vid brand.

Successivt höjs sedan kraven ytterligare ju fler våningar som byggs med regler för andra utrymningsvägar då brandkårens maskinstege inte längre räcker till efter våning åtta eller 23 meter.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Husbyggaren måste då lösa det genom att antingen ha två trapphus eller bygga en väldigt säker utrymningsväg som fungerar som en egen brandcell med slussar på varje våningsplan och utan kontakt med källaren.

– Det finns gradvis mer och mer skydd ju högre man bygger. Framför allt för att man ska hinna utrymma, säger Ville Bexander.

Med konstruktioner som exempelvis innebär att varje lägenhet är en egen brandcell är utrymningstiden minst en timme.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

– Vi kan inte se att man har ett sämre skydd om man bor högt än om man bor lågt. Inget tyder på att det är farligare att bo på 19:e våningen än på andra.

Annons

Läs mer om vad du ska göra om det börjar brinna längst ned i artikeln.

 

Fakta: Därför brann det i Sörmland

Brandorsak och antal bränder i flerfamiljshus i Sörmland 2015

Glömd spis 36
Anlagd 15
Tekniskt fel 14
Rökning 6
Levande ljus 5
Okänd 15
Övriga 19
Totalt: 110

Källa: Brandskyddsföreningen

 

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.