Annons

Brandskyddsinformation finns bara på svenska

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Av 15 bostadsbolag i region BohusÄlvsborg-Skaraborg saknar 9 brandinformation på andra språk än svenska. Oacceptabelt, menar Brandskyddsföreningen.
Att veta hur man ska agera vid en brand kan rädda livet. Ändå saknas flerspråkig information hos flera stora värdar i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Att aldrig gå ut i ett rökfyllt trapphus och att stänga dörren efter sig om man lämnar en brinnande lägenhet. Det är information som kan vara skillnaden mellan liv och död vid en lägenhetsbrand. Trots det är det få hyresvärdar i regionen som lämnar den här informationen på andra språk än svenska. Av de 15 största bolagen i BohusÄlvsborg-Skaraborg är det bara fyra som gör det.

Cecilia Uneram, brandingenjör och kommunikationschef på Svenska Brandskyddsföreningen, tycker det är oacceptabelt att värdar som vet att de har hyresgäster som inte behärskar svenska inte har brandinformation på flera språk. 

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– En fastighetsägare som inte säkerställer att alla hyresgäster har kunskap om hur man förebygger brand och hur man agerar vid brand tycker inte jag lever upp till skyldigheten att ha ett systematiskt brandskydd, säger hon. 

Hon påpekar också att Brandskyddsföreningen varit med och tagit fram en folder som finns att beställa på många olika språk.

– Jag vet inte varför informationen inte når ut och varför man inte tar det på större allvar.

Läs ocksåBrand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljonerTill vänster: Skador efter brand i lägenhet. Till höger: Bild över lägenhetshuset.

Skövdebostäder är en av de hyresvärdar Hem & Hyra kontaktat som inte har brandinformation på andra språk än svenska. Förvaltningschef Thomas Olsson medger att det kan finnas risker med att inte alla hyresgäster kan ta till sig informationen om brandskydd. 

Annons

– Att nå ut är viktigt och något som vi diskuterar. Redan i dag så genomför vi riktade insatser med muntlig information på framför allt engelska i vissa områden. Men det här är något vi kan utveckla. 

Även AB Bostäder i Lidköping saknar information på andra språk än svenska men där är förändring på gång. Bolaget är just nu i startgroparna för att utöka sitt informationsutbud på flera språk. Gunilla Karlsson, uthyrningschef, framhåller att det känns extra angeläget när det gäller instruktioner om hur man ska agera vid brand. 

Läs ocksåRisk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökatElcykel och rubriker om batteribränder.

– Information är ingen garanti. Men vi vill i alla fall göra det så bra och så noga som möjligt, säger hon.

Vänersborgsbostäder är ett annat bolag som ska se över hela sitt informationsutbud inom den närmsta framtiden. De saknar idag skriftlig information på fler språk än svenska men har informationsfilmer på nätet på fyra språk.  Även Eidar i Trollhättan ska se till att informationen kommer på fler språk framöver. 

– Det är en väldigt aktuell fråga hos oss. Inte bara när det gäller brandinformation utan information överhuvudtaget. Vi vill ju nå ut till så många som möjligt, säger uthyrningschef Madeleine Rehndel.

Annons

Att behovet finns är hon väl medveten om.

– Vi märker vid kontraktsskrivning att det finns hyresgäster som inte behärskar svenska. Vi kan omöjligt ha information på alla språk men åtminstone de största, de som är mest representerade bland våra hyresgäster.

Uddevallahem är det bolag som Hem & Hyra kontaktat som når flest med skriftlig information på elva språk.

Fakta: Så svarade värdarna

Har ni brandinformation på flera språk än svenska?

AB Bostäder Borås: Ja, på fem.AB Bostäder Lidköping: Nej.Akelius: Nej.

Alingsåshem: Nej.Balder: Ja.Eidar: Nej.

Hyresbostäder i Falköping: Nej.*Karlsborgsbostäder: Nej.Lysekilsbostäder: Nej.

Mariehus: Nej.*Mellerudsbostäder: Ja, på sju.Skövdebostäder: Nej.

Stubo, Ulricehamn: Nej. Uddevallahem: Ja, på elva. Vänersborgsbostäder: Nej.

* Bolaget har filmer på flera språk.

Läs också Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel” Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.