HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Brett motstånd mot flyktinglösningar

Nyheter Stapelbara modulhus och förtur i bostadskön för nyanlända. Boverkets förslag för asylsökande möter hård kritik. Sveriges byggindustrier vill hellre se extrapris på byggbar mark.

Rekordmånga asylsökande anländer just nu till Sverige. Men det höga asylmottagandet har lett till att fler människor blir fast på Migrationsverkets anläggningsboenden, trots att de fått uppehållstillstånd.

Orsaken är att kommunerna inte har kapacitet att ta emot de nyanlända i samma takt som de beviljas tillstånd.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

I dagens akuta läge behövs 6 500 bostäder för att husera de 9 300 personer som bor i Migrationsverkets anläggningar. Samtidigt visar prognoserna att Sverige beräknas godkänna drygt 80 000 uppehållstillstånd om året fram till 2018 – att jämföra med knappt 27 000 om året det senaste halvdecenniet.

I rapporten ”nyanländas boendesituation” försöker Boverket hitta en lösning på ekvationen.

Som första förslag lägger Boverket fram en strategi där nyanlända erbjuds plats i tillfälliga bostadsmoduler i landets tillväxtregioner.

Läs ocksåBarnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss"Göran tittar leende in i kameran. I handen håller han gamla foton. Infälld i bilden är ett kort på huset han växte upp i

Modulerna ska sedan kunna flyttas vidare eller omformas efter behov – något som bland annat fallit bostadsminister Mehmet Kaplan i smaken.

Annons

Kritiker har dock påpekat att även en tillfällig modulbostad kan överklagas på samma sätt som övriga byggnationer – och att snabba lösningar riskerar att övergå i utdragna juridiska processer.  Boverket medger också i rapporten att även modulbostäder ofta blir en dyr affär eftersom tillfälliga byggnader också dras med samma krav på markberedning, grundläggning och serviceanslutningar som övriga bostäder.

– Med de förutsättningar som Boverket redovisar kommer de här bostäderna att bli de dyraste bostäderna som vi någonsin har producerat i det här landet till den sämsta kvaliteten. Vi pratar alltså om hyror på 3 000 kronor per kvadratmeter, ryter den S-märkte bostadsexperten Lennart Weiss.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

Längre bak i rapporten kommer ett avsnitt som gett än mer häftiga reaktioner – inte minst från främlingsfientliga aktörer. Genom en så kallad aktiv bostadsförmedling föreslås det bli obligatoriskt för hyresvärdar att anmäla alla lediga lägenheter till en nationaliserad bostadsförmedling.

Därefter förmedlas bostäder efter de köandes behov snarare än efter hur många år man har köat.

Förslaget har kritiserats kraftigt på både politisk nivå och inom branschen.

– Enligt min mening skulle förslaget förpassa hyresrätten till att bli boendeform för flyktingar. En ny form av social housing för enbart nyanlända, skriver den kristdemokratiske riksdagsledamoten Caroline Szyber.

Annons

I en färsk rapport från Svensk byggtjänst presenteras i stället en annan åtgärd för att få igång byggandet av fler billiga bostäder: rabatterade priser när kommunen står som ägare till marken.

Dagens populära modell, där den högstbjudande byggherren får rätt till marken, leder till höga boendekostnader som varken nyanlända eller unga vuxna har råd med.

– Det är inget för dem som ännu inte är etablerade fullt ut på arbetsmarknaden. Bostäderna blir helt enkelt för dyra, säger Elisabeth Martin, vd för Stockholms Byggmästareförening.

Boverket understryker att såväl modulhusen som den ”aktiva bostadsförmedlingen” är att betrakta som tillfälliga åtgärder tills bättre lösningar är på plats.

Fakta: Boverkets förslag på åtgärder

Nyanlända erbjuds tillfälliga boenden i tillbäxtregioner, bland annat i form av tillfälliga, stapelbara modulhus. Modulerna kan sedan flyttas efter behov. Kräver att staten engagerar sig med ansvar och finansiering.
Tillförsel av bland annat modulhus i grannkommuner, inom pendlingsavstånd till den större arbetsmarknaden. Kräver att staten engagerar sig med ansvar och finansiering.
Omvandling av lokaler. I hela landet beräknas det finnas lokaler för motsvarande 2 000 lägenheter som snabbt skulle kunna vara tillgängliga.
Bättre kartläggning av hur många av kommunernas bestånd som är står tomma.
En ny typ av aktiv bostadsförmedling, där värdarna har anmälningsplikt och nyanlända kan få förtur.
I dag kan människor som inte godkänns på den ordinarie marknaden få ett kommunalt hyreskontrakt, för att i längden kunna klara sig själva. I förslaget kan även nyanlända komma att konkurrera om samma bostäder.
Eventuella lagändringar på längre sikt. Bland annat för att underlätta andrahandsuthyrning samt för att göra det möjligt att bygga större bostäder med delade hygienrum och kök.

Läs också Kommunerna får ansvar för att fixa fram bostäder åt flyktingar Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.